Saag Paneer - intialainen pinaatti-parsakaalikastike juustolla

Herkullinen intialainen ruoka, jolle makua antaa parsakaali-pinaattikastike ja rakennetta intialainen paneer-juusto.

Innostuin huomatessani perus marketissa paneer-juustoa. Tavallisesti siihen törmään vain etnisissä kaupoissa, mutta tänä vuonna Arla lanseerasi paneerin Suomessa. Voisihan sitä tehdä itsekin, mutta se nostaa ruoantekoprosessia ja siihen kuluvaa aikaa melkoisesti. Tällöin maitoa kiehutetaan hapon, esim. sitruunamehun kanssa sekoittaen, jolloin maito muuttuu kokkareiseksi ja nesteeksi jää maidon hera. Seos valutetaan harson läpi ja harsoon jäävä kiinteä osa jäähdytetään ja prässätään juustoksi. Sen helpommaksi ei juuston tekeminen mene, mutta onhan se hitusen työlästä silti.

Pohjoisintialainen ja pakistanilainen paneer on maultaan hyvin mieto ja rakenteeltaan hitusen hauras, vähän kuin feta, mutta hiukan pehmeämpi. Sitä voi käyttää lihan sijasta vaikka missä ja fetan sijasta esim. salaateissa.

Saag Paneer on maailmanmaineeseen noussut herkku Intian ja Pakistanin rajalla sijaitsevalta Punjabin alueelta. Lyhyesti selitettynä se pinaattinen juustoruoka kastikkeella. Tein pinaattikastikkeesta runsaamman lisäämällä siihen parsakaalia. Mahtavan mieto, mutta maukas kasvisruoka! Nautitaan perinteisesti naan-leivän kanssa, mutta lisäsin annokseen myös pitkäjyväistä riisiä. Herkku aiheutti sen verran (ki)innostusta Facebookissa, että päätin rustailla reseptin tänne.

VINKKI! Pinaatista ja parsakaalista tulee parasta höyryttämällä, mutta voit myös ryöpätä pinaatin nopeasti kiehuvassa vedessä ja keittää parsakaalin pehmeäksi. Paistaessa väri ja ravintoaineet kärsivät eniten. Homma hoitunee tarpeeksi hyvin myös pakastetulla pinaatilla.
Olen yhä kolmen vuoden jälkeenkin innoissani Boschin superuunistani, jolla höyrytys sujui todella helposti.

Saag Paneer
3-4 hlölle
400 g parsakaalia
300 g tuoretta pinaattia
2 rkl kasviöljyä, esim. rypsi tai auringonkukka
1 sipuli, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl raastettua inkivääriä
hitusen tuoretta chiliä, hienonnettuna
1 rkl garam masala -mausteseosta
1 tl juustokuminaa, jauhettuna
0,5 tl kurkumaa
suolaa
mustapippuria
200 g paneer-juustoa, kuutioituna

naan-leipää (resepti)
pitkäjyväistä riisiä, esim. basmati

Laita riisi keittymään taustalle pakkauksen ohjeen mukaan (jos pikariisiä, niin vähän myöhemmin). Paista myös naan-leipä.
Höyrytä parsakaali ja pinaatti pehmeäksi (katso ylempää vinkit muihin kypsennystapoihin). Soseuta ne.
Laita isolle paistinpannulle hiukan öljyä ja kuumenna keskilämmölle. Lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja kuullota muutama minuutti. Lisää mausteet ja anna kypsentyä vielä pari minuuttia. Lisää sekaan parsakaali-pinaattipyree. Anna poreilla maltilla muutama minuutti.
Kastikkeen hautuessa kuumenna toinen paistinpannu, lorauta pohjalle hiukan öljyä ja paista paneer-palat kauniin kullankeltaisiksi. Sekoita se pinaatti-parsakaalikastikkeeseen. Tarjoile vastapaistetun naan-leivän ja riisin kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat