Ravintola-arvostelu: SaSaZu, Praha

MTV Oy, All rights reserved

Praha-viikonlopun kulinaarinen väriläiskä tuli itämaisesta SaSaZu-ravintolasta. Tuhdin tsekkiruoan vastapainoksi raikasta aasialaista kokkaamista dj:n pumpatessa kevyehköä housea taustalla. Niskahieronta included.

SaSaZu sijaitsee melkoisen kaukana keskustasta, Helsingin Teurastamoa muistuttavassa tiilikompleksissa. Taksilla kätevästi perille. Michelinin Bib Gourmand -maininnan ansainnut rafla on sekoitus ruokaravintolaa, cocktail-baaria ja yökerhoa. Kaikki samassa hallimaisessa tilassa. Tunnelma oli silti onnistuttu loihtimaan lämminhenkiseksi.

PYYDÄMME ALKUUN vapaavalintaiset aperitiivit. Vaimolle chilinen, taivaalliseksi arvioitu, mojito. Itse sain SaSaZun version Long Island Ice Teasta. Viittä viinaa yhdessä pullossa, mangomehua toisessa. Playerimainen tarjoilijamme vinkkasi, että äijät vetää sinisen alkoholipullon sellaisenaan tai ainakin mahdollisimman vähän mangolla pyöristäen. Löysin ihan maun puolesta tasapainon melko tiukasta versiosta, josta sain rispektiä. Erittäin jees cocktailit.

SASAZU NOJAA RUOASSAAN viiteen erilaiseen aasialaiseen kypsynnystekniikkaan, jonka pohjalta ruokalistakin on laadittu. Maantieteellisesti chef Shahaf Shabtayn keittiö sinkoilee Aasian joka kolkkaan. Tarjoilija vinkkaa ottamaan kustakin osiosta mieleisiä pieniä, jaettavia herkkuja. Kaikki annokset kuulostavat otsikkotasolla hyvältä, joten kysymme valmiin menun perään. Sellaista ei ole, mutta jonkinlaisen maistelumenun he voivat säätää. Hinnastakaan ei ollut selvyyttä. Annoksia kertyi lopulta 9 kpl, jotka täyttivät, mutta ei ihan ähkyyn asti.

Chef Shabtay järjesti syksyllä ryhmäreissun eri puolille Kaakkois-Aasiaan. Kuinka mahtavaa olisikaan päästä uusiin makumaailmoihin niihin syventyneen huippukokin kanssa?

ALUKSI saamme thaihenkisen papaija-mango-korianteri -salaatin. Näytti tylsältä alkusalaatilta, mutta kun päälle lorautettiin pähkinäistä limetti-chilikastiketta, muodostui kokonaisuudesta käsittämättömän maukas ja fressi startti illalliselle. Seuraavaksi tarjoiltu rapsakaksi uppopaistettu rulla lohesta ja tonnikalasta oli huikaisevan toimiva yhdessä seesamisen kastikkeen kera. Varmaankin paras sushi-tyylinen annos, jonka olen nauttinut. Tykitys jatkui banaaninlehteen käärityllä, höyrytellä ja pomelosta upean raikkauden saavalla kääryleellä, jossa mukana komppaamassa katkarapuja, pähkinöitä, basilikaa, kookosta ja kaffirlimekastiketta. Täydellistä.

WOKATTUUN OSIOON siirryttiin kiinalaisen ankkasalaatin kera. Supermureaa ankka tukemassa vesimelonia, vihreitä papuja, minttua, siitakesieniä ja ankeriasta. Ihan kiva, mutta hämmentävä kokonaisuus. Vesimelonin raikkaus ei täysillä omassa suussani toiminut vastapainona mukavasti tunkkaisille mauille. Seuraavaksi friteerattuja jättikatkarapuja dashi-kermakastikkeessa kurpitsan ja kevätsipulin kera. Perussetti toimi loistavasti, mutta kurpitsaa en oikein suikalemuodossa tajunnut.

Seuraavaksi Intiaan ja roti-leivän päälle rakennettuun menuosioon. Bombay Butter Chicken eli jogurtissa marinoitua, garam masalalla maustettua kanaa limellä raikastettuna. Ihan jees, mutta jätti hivenen pintapuoliseksi kokemukseksi. Lämpimän ruoan päätteeksi grillattua, inkivääri-tryffelikastikkeella varustettua entrecôtea. Tummasävytteinen liha-annos toimi uusien sävyjen myötä, mutta ei tehnyt sen suurempaa säväriä.

ENSIMMÄISEKSI JÄLKKÄRIKSI tarjoiltiin aasialaishenkisesti voimistettua mansikkaista semifreddoa. Raikas setti syvien makujen jälkeen. Jäi ihan kivaksi. Ja lopuksi varsin mainio suklaa-fondant jätskin kera. Päälle hauskan outo vietnamilainen kahvi ja illallinen oli kätelty. Housejumputus alkoikin jo päästä jazz-miehen hermojen päälle.

SaSaZu tarjoili hyvän illan ja raikkaan uuden kokemuksen aasialaiskeittiön parissa. Illallisen kaari oli kuitenkin laskeva, mikä hiukan hillitsee hehkutusta. Ensimmäiset annokset nostivat odotuksia kattoon, mutta pari hapuilevaa makukomboa palautti maan pinnalle. Kokonaisuutena silti käymisen arvoinen keikka ja uskallan suositella eteenpäinkin. Otimme ruokajuomaksi pullon slovakialaista rose-skumppaa (29 eur), mikä ilmeni täydelliseksi valinnaksi muuttuvien makumaailmojen keskuudessa. Palvelu rullasi hyvin ja siihen sisältyi halutessa thai-naisen niskahieronta. SaSaZu on Prahan hintatasoon verrattuna pirun kallis rafla, mutta pitkän menun, alkudrinkkien, skumpan ja kahvin jälkeen kahden hengen laskua kertyi 156 euron verran eli suomalaisittain erinomaista hinta/laatua.

SaSaZu, Praha

Bubenské nábřeží 306

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!