Ravintola-arvostelu: Pizzeria Luca, Tampere

Sitä ehti tovin kirota Pizzariumin poistumista Tampereelta, mutta kerron lohdutuksen sanan. Pizzeria Luca samoissa tiloissa paikkaa aukon mainiosti napolilaistyylisellä pizzallaan.

Jos 2016 oli burgeriraflojen nousun vuosi, näyttää 2017 vahvasti napolilaisen pizzan nousukaudelta. Pari viikkoa sitten avattiin Helsingissä kovasti kehuja saanut Pizzeria Via Tribunali ja heti perään alettiin Tampereella paistaa napolilaisherkkuja Pizzeria Lucan uunissa.

Tampereella ärsyttävän lyhytlentoiseksi jäänyt Pizzarium korvattiin luojan kiitos yhtä kovalla konseptilla samoissa tiloissa Koskipuiston kupeessa. Pizzamaestrona Pizzarium-ketjunkin alkuun pistänyt Luca Platania. Taustatukena vaimo Salla.

Saimme kutsun tulla maistelemaan uutta tyyliä heti avajaispäivänä. Alkajaisiksi ehdotetaan aperitiiviksi Lucan suosikkeja, Aperol Spritziä ja Negronia. Kappas, samat suosikit kuin meillä. Luca ehdottaa alkupaloiksi napolilaista fritattua pizzaa sekä bruschettaa. Ensin pöytään jumalaisen rapeakuorista leipää oliiviöljyllä.

Olen itsekin tehnyt muutaman kerran Pizzetta napoletanaa (5 eur) sekä maistanut sitä Napolissa. Tämä tomaatilla, ricottalla, basilikalla ja parmesaanilla höystetty versio pistää aiemmat poikki ja pinoon. Olennaisin ero löytyy kolme päivää kohotetusta taikinasta, joka öljyyn upotettuna tulee loistavan ilmavaksi ja kevyen oloiseksi.


Bruschetta alle alici (7 eur) eli mozzarellalla, sardelleilla ja persiljalla kuorrutettu leipä on yksinkertaisuudessaan loistava aperitiivien kylkeen. Sardellien korkea laatu nousee hienosti esiin.

Otan yleensä ensimmäisellä kerralla hyvässä pizzeriassa Margheritan (12 eur), koska sen kautta laadun voi kalibroida helpoiten. Se nostaa vahvuudet esiin ja paljastaa auttamatta heikkoudet. Venytän rajojani Napoli-pizzaan (13 eur), jossa on edellisten lisäksi mukana sardelleja. Margherita kohtaa Marinaran.

Vaimolle Parmigiana-pizza (13 eur) grillatulla munakoisolla, basilikalla ja parmesaanilla.

Pizzan ulkonäkö valehtelee aniharvoin. Kun se näyttää hyvältä, se myös maistuu hyvältä. Ja tämä totta vie maistuu. Lucan pizzaa on mahdotonta verrata Napolin Da Micheleen tai Di Matteoon. Reissussa pizza-Narniassa mukana on liikaa tunnetta vertailuun. Mutta mielen tämä pizza vei Napoliin joka tapauksessa. Taisi vaimokin manailla äkkiseltään iskenyttä Napoli-kuumetta.

Pizzeria Lucan pizzojen hienous piilee siinä, jossa pizzojen taian kuuluukin nousta esiin. Ilmavan kevyessä taikinassa ja yksinkertaisissa ja laadukkaissa täytteissä. Viidestä jauhosta tehty ja kolme päivää kohotettu taikina sulaa helpommin eikä pizza tunnu mättöruoalta.

Hämmästyin viiden jauhon seosta. Siihen kuuluu erityisen hienoksi jauhettu ”00”-, durum-, soija- ja riisijauho sekä kuivattua taikinajuurta. Tämä oli minulle täysin uusi tieto.

Pizzan kaikki osaset ovat balanssissa ja sardellien suolaisuus nousee hienosti esiin. Vaimon munakoisopizza oli miedompi, mutta samalla tavoin tyylikkään maukas.

Juomaksi talon valko- ja punaviiniä. Päärypäleinä Chardonnay ja Merlot. Hinta/laadultaan erinomaisia. Sellaisia, joita ei pysähdy mietiskelemään, mutta joita kulauttelee mielellään toisin kuin useimpia muita Suomessa tarjoiltuja talon viinejä. Lisäpisteet karahveista, jotka lisäsivät Italia-fiilistä (9 eur/25 cl, 17 eur/50 cl).

Päätteeksi meidät taivuteltiin vielä maistamaan fritattua pizzaa Nutellalla ja kermavaahdolla (6 eur). En ole erityisemmin turhan äitelän Nutellan ystävä, mutta tämä upposi puoliksi nautittuna vielä mainiosti.

Tampere on saanut ison pizzamenetyksen tilalle oivan korvaajan. Oli jo aikakin napolaisen pizzan nousta Suomen rannikolle ja tänne sisämaahan asti. Pizzeria Luca tuo kaupunkiin erinomaisen lisän tarjontaan ja Napolin reilusti lähemmäksi kotia. Positiivisena yllätyksenä menu tarjoaa loistavat vaihtoehdot myös pizzaa kepeämpään herkutteluun viinilas… karahvin äärellä.

Pizzeria Luca
Hämeenkatu 14, Tampere

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat