Ravintola-arvostelu: Näsinneula Spiced Up! -menu

MTV Oy, All rights reserved

Näsinneula on eittämättä itselleni tutuin korkean tason (heh) ravintola Tampereella. Olenhan vuosituhanteen vaihteessa hoidellut niin sen markkinointia kuin myös ajanut tornin hissiä. Viime talvikautena poikkesin siellä kahdesti tsekkaamassa keittiön nykykunnon. Tällä kertaa kutsu kävi Tampere Food Clubin bloggareille ja meille tarjotun illallisen teemana ovat lähiruokapainotteisesta menusta poiketen eksoottisemmat maut. Näsinneula Spiced Up! -otsakkeella tarjoillaan nyt ruokaa toisen kerran. Aromien pääpaino on kaukoidän keittiöissä. 

Alkuun ennestäänkin hyväksi havaitut, tyrnimarjoilla vauhditetut Neula-drinksut. Neljän ruokalajin menun (46 €) alkuruoaksi keittoa, jonka proteiinivaihtoehtoina tiikeriravut tai tofu. Vaimo valitsi omaansa ravut ja itselleni jäi tofu, koska maistamismäärä täytyy aina maksimoida. Mausteinen ja monisävytteinen liemi osoittautuu erinomaiseksi. Ehkäpä koko illallisen paras komponentti (ruoan suhteen). Kasvikset sointuvat kokonaisuuteen hyvin, mutta lusikalla syötäviksi ohuet soirot ovat hitusen turhan pitkiä. Tofu ilmenee rapua paremmaksi höysteeksi, vaikka yleensä sangen tylsä kimpale onkin. Hiukan rapsakka ja mausteinen pinta ja mehevä sisus toivat parhaat puolet esiin. Ruokajuomana 13 rypälelajikkeen Domaine Marcel Deiss Alsace Blanc 2014 pistää hyvin hanttiin hivenen voimakkaille mauille tuoden vastapariksi trooppisia hedelmiä ja karvautta. 

Pääruoaksi on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Vaimo onkii itselleen paahdettua turskaa kampasimpukoiden ja paksoin kera, mikä ohjaa minut karamellisoidun porsaan, inkiväärin ja seesamin luo. Possua on wokkihenkisessä annoksessa kahdella tapaa, poskena ja kylkenä. Karamellisointi on maltillinen. Liemen tummat, mutta silti melko raikkaat aromit pompottelevat kiinalaisen ja thaikeittiön välillä. Cashewpähkinät ja idut tuovat rapsakkuutta mukaan. Maukas, mutta vähän tylsä annos. Mikään ei ole varsinaisesti pielessä, mutta luovuutta ja ideaa olisi voinut toivoa enemmän kuin hyvän wokin verran. Samasta mainitsin edellisillä kerroilla. Näsinneulan keittiön tekniikka on hallussa ja maut kohdillaan, mutta wow:ta ei ole edes yhden w:n edestä. Mehevän tuhti ja syvä, espanjalainen Pétalos liikkuu vaarallisilla vesillä chilin ja paprikan kanssa, mutta onnistuu jotenkin pysymään askelmerkeissä.  

Vaimon turska-annoksessa on sen sijaan mukavasti ideaa. Täydellisesti kypsennetty kala on päästetty currykylpyyn, josta lievä polte nousee suuhun vähitellen tyylitellen. Näsinneulan asiakkaan ohjenuoraksi voikin heittää ”merten ja järvien viljaan” painottamisen. Puolikuiva ja aromaattinen Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2012 huuhtelee merellisen annoksen kiitoksen kera. 

Suun huuhtelijana silkkisen pehmeä, hedelmäisen runsas ja herkullinen avokadosorbetti tomaatti-oliiviöljylumipedillä. 

Jälkkäriksi on porkkana-mangoliemessä olevan banaanikakun päälle kasattu kookosjäätelöä ja krokanttia. Makumaailmaltaan turhankin moniulotteinen ja mietityttävä. Banaanikakku olisi voinut porskuttaa liemessä kostuakseen hivenen kauemmin. Mangoinen liemi heittää pilttisiä häivähdyksiä, mutta kokonaisuus pysyy kasassa jossain määrin täristen. Suurin nautinto tuleekin loistavasta Max Ferd. Richter Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2012, jonka makeus jättää täydellisesti tilaa hedelmäiselle mineraalisuudelle. 

Naistenpäivän kunniaksi vielä lasillinen naisviinintekijän Quevedo Colheita Port 1996:a, jonka kirsikan ja pähkinän aromit yllättävän vahvojen, mutta hauskojen happojen kera saattelevat kiittämään Särkänniemen väkeä hauskasta ja maistuvasta illasta.

HUOM! Näsinneula Spiced Up! -ruokia on tarjolla 3.4.2016 asti.

Ravintola Näsinneula, Särkänniemi, Tampere

Särkänniemen myyntijohtaja Jussi Jyrinki ja Näsinneulan vuoromestari Reino Särkä kertovat mausteisen menun taustoja. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.