Mainos
Mainos

Ravintola-arvostelu: Malabadi, Tammela, Tampere

Kesäinen kritiikkini suomalaisista kebabeista oli yksiä eniten väiteltyjä tekstejäni. Harvoin saan kiukkuisia kommentteja suoraan mailiini. Mitään en siitä keskustelusta suomalaisen kebabkansan kanssa oppinut. Yhtä ehdotettua kepsua olen maistanut ja todennut sen olevan sitä samaa scheibaa kuin kaikki muutkin hienon lajin turmelijat tässä maassa. Siksipä suhtauduin odottavalla mielenkiinnolla Tampereen Tammelan uuteen Malabadiin, joka tarjoilee turkkilaista keittiötä ilman döner-tyylistä kebabia, vitosen pizzasta puhumattakaan. 

Malabadi on toiminut Tampereen Hervannassa jo vuodesta 2008. Kulttimaineen tapaista niittäneenä rohkeus ylsi tänä kesänä toisen paikan avaamiseen keskustan liepeille. Tilassa on aiemmin toiminut mm. pornoluola Pussy Cat sekä venäläinen Tsaari. Uusi paikka avasi umpeenteipatut ikkunat ja päästi valon sisään. Yllättävän paljon sitä saliin tulvikin. Muutenkin sisustusta määrittää raikkaus ja pirteä turkoosi oranssilla terästettynä. Alleviivattua turkkilaisuutta tai etnisen safkapaikan kliseitä ei näy. Kokonaisuus henkiikin lähinnä välimerellistä iloa modernilla otteella, turkkilaisella mausteella. Kiinteä linjastolounasmöhkäle häiritsee hiukan salin kokonaiskuvaa.

OTAMME ALKUUN jaettavaksi Sigara böregin (9,00), filokääryleet feta-persiljatäytteellä sekä Acili ezmen (7,00), tulisen salaatin tomaatista, sipulista, kurkusta ja paprikasta parin leipäpalan kera. Ruokajuomaksi turkkilaista olutta ja valkkaria. Ensimmäiset suupalat nostavat esiin tuoreuden. Valitettavan harvoin filotaikinarullat tulevat muuna kuin tukkupakasteena. Rapsakan lehtevä pinta ja itäisen välimerellinen täyte toimivat kesäillassa kuin oluttölkin sihahdus saunan päälle. Salsamainen salaatti on enemmänkin leipäpalalla dipattava kastike, mutta sellaisena herkullinen ja tulisuudeltaan mukava nälän nostattaja. Leipää olisi voinut olla vielä kolmas pala, koska pelkästään "dipin" nauttiminen oli turhan suoraviivaista. 

PÄÄRUOAKSI otan tietenkin kebabin. Adana kebab (18,00) mainitaan tuliseksi, mutta käytännössä kyseessä on mausteinen lampaan- ja naudanjauhelihavarras bulgurin, salaatin ja haydarin kera. Kuulen ohikulkijoiden kauhistelevan kebabin maksavan Malabadissa 18 euroa ja jatkan suomalaisten lievää häpeämistä tietämättömyyttään. Annos on ulkoasultaan ja maultaan hienompi kuin pippuripihvien perässä kerran vuodessa raflassa ramppaavat ohikulkijat nauttivat. Kooltaankin samaa luokkaa. Pääosassa raikkaus, sivuroolissa hienosti komppaava hallittu kokonaisuus. En lähde liikoja kehumaan, koska oikea turkkilainen keittiö ei ole minulle niin tuttu.  Jotain tällaista sen kuvittelen olevan toisin kuin tunkkaiset, tukkujen alelaareista raaka-aineensa saavat, verottomat kepsut. Maut ovat mutkattomia ja luonnostaan yhteen komppaavia. 

Vaimon grillatussa Tavuk sis -kanavartaassa nousee ensimmäisenä esiin broilerin täydellinen kypsyys. Broileri on tasokkaissa rafloissa harvinainen

raaka-aine varmaankin sen tietynlaisen tylsyyden takia. Lounastasolla broitsu on melkein aina kuivaa. Ihan varmuuden varalta pilataan aines, jotta kukaan ei kauhistu mehevän kosteaa lihaa. Mutta tämä. Se oli täydellistä. Ei varmaankaan tuotannon puolesta ensiluokkaista, mutta keittiö otti siitä todellakin kaiken irti. Turkkilainen riisi, salaatti ja mausteinen haydar-soosi muodostivat annoksesta onnistuneen kokonaisuuden. 

Turkkilaiset jälkiruoat ovat makeudeltaan meille molemmille aivan övereitä ja tällä kertaa ei haluttu edes yrittää. Hyvä ateria on parasta jättää lakipisteeseen.

Malabadi palauttaa sitä kauan kaipaamaani turkkilaisen keittiön kunniaa, jota kebab-pizzeriat ovat pari vuosikymmentä tehokkaasti tuhonneet. Maut eivät ole hienostuneita, mutta rehtejä. Kaikesta huokuu raikkaus sekä tuoreus ja seuraavaa palkkapäivää suurempi tavoite. On mahtavaa, että puolen vuoden sisään Tampereelle on saatu kaksi itäisen Välimeren ruokakulttuuria ansiokkaasti esilletuovaa ravintolaa. Zeytuun niistä toisena. Molemmat ovat hinta/laadultaan erinomaisia. Kahden henkilön illallinen alku- ja pääruokien sekä ruokajuomien (1/hlö) kera kustansi 66 euroa. Vatsat täpötäynnä, jos se on määre. Karsastan lähtökohtaisesti tämän hintaluokan rafloja, mutta tämä toimi.

Malabadi, Tammela, Tampere

Tammelanpuistokatu 26-28

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja