Punaviinisuositukset - kevät 2019

Minulta kysellään silloin tällöin viinisuosituksia. On pitänyt heittää jokaiseen blogin reseptiinkin sellainen mukaan, mutta enpäs ole aikoihin sitä muistanut tehdä. Niputetaan nyt yhteen joitakin viime aikoina hyväksi havaittuja ja kohtuuhintaisia putiloita monopolimme tarjonnasta.

Olen viinienkin suhteen osaltani syyllinen Alkon suureen tarjonnan vaihtuvuuteen. Haluan koko ajan kokeilla uutta. Siksipä varsinaisia lemppareita ei oikein ehdi syntyä. Usein huomaan jonkun erinomaisen viinin häipyneen valikoimasta ja ostin sitä itse vain kerran.

Olen punaviinien suhteen vahvasti Italiaan kallistuva. Lempparityylini on Chianti Classico, mutta sen tarjonta Alkossa on surkea ja sitä tulee siksi nautittua harvoin. Monopolin Italia-hyllyt täyttyvät Veneton jäännössokerisista crowd-pleasereista. Lähi-Alkossani oli tarjolla 80 italialaista punaviiniä ja niistä 50 oli Venetosta.

Toinen erityisesti pitämäni punkkutyyli on saksalainen Spätburgunder eli Pinot Noir. Siihen pääsen tutustumaan lähemmin reilun kuukauden päästä pressimatkalla. Siitä silloin enemmän.

Olen myös huomannut, että viinitelineessä olisi syytä olla aina rhonelaisia punaviinejä. Kun etiketissä lukee Côtes du Rhône, törmää yleensä mukavaan ja helposti lähestyttävään viiniin. Niissä on lämpöä ja keskitäyteläisyyttä, mausteisuutta ja pehmeitä tanniineja. Kun noita juttuja haluaa vielä runsaammin, käännyn argentiinalaisiin, muhkean pehmeisiin Malbeceihin.

MONOPOLISTA. Ihmiset kehuvat usein Alkon valikoiman kattavuutta. Kattavuudella on myös hintansa, kun pakotetaan tuomaan koko maailma jokaiseen myymälään. Vertailin vuosi sitten blogipostauksessa Suomen, Ruotsin ja Norjan monopoleiden tarjontaa. Erot ovat huimia, meidän tappioksemme.

"Tein saman haun kunkin firman kotisivuilla: saksalaiset valkoviinit 0,75 l pullossa. Alko 153 kpl. Ruotsi: 391 kpl. Norja: 1069 kpl. Meidät pakotetaan kuuntelemaan iskelmää, poppia ja suomirokkia, muiden pohjoismaalaisten päästessä valitsemaan lasiinsa jazzia, hip hopia, klassista, heavya, psykedeelistä yms. Laskin kuukausi sitten lähi-Alkoni hyllyjä. Italialaisista punaviineistä liki 50 oli Veneton alueelta muiden alueiden yhteissaldon ollessa 30 kpl. Tiedän, että suomalaiset tykkäävät punaviinissä hiukasta jäännössokerista. Minä en niinkään, mutta minkäs teet? Italo-punkkuja Alko tarjoaa 513 erilaista ja Norjan Vinmonopolet 2489 kpl. Me jäämme niin monesta hyvästä paitsi."

Mutta asiaan tässä olisi muutamia maukkaiksi todettuja viinejä, joita löytyi sattumalta yllättävän monta kerralla kotoa. Kopioin kuvailut Alkon tuotesivuilta, koska tämän postauksen idea syntyi spontaanisti enkä ole kirjannut omien maistelujeni nyansseja ylös. Viinit eivät ole missään järjestyksessä. Saatavuus voi olla osassa olla hyvin rajallinen, mutta verkosta voi tilata lähimyymälään.

HUOM! Pidän myös monesta espanjalaisesta viinistä sekä jenkki-Zinfandeleista, mutta tähän hätään en jaksa penkoa Alkon valikoimaa muistaakseni, mitä ne ovat. No, Zinfandeleita ei paljoa olekaan.

VINKKI! Pääset parhaiten perille suosimistani viineistä seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) sekä Twitterissä.

Tsekkaa myös kokemukseni saksalaisilta viinitiloilta. Aiemmin reissasin Rieslingin perässä, vapun jälkeen Spätburgunderin.

ITALIA:
Caparzo Rosso di Montalcino 2016 / 15,99 €
Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, mausteinen, vadelmainen

Ca' Lustra Sassonero Merlot 2012 / 24,59 €
Täyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, viikunainen, mustikkahilloinen, hennon aroniamarjainen
Luomu.

Yes Yes Yes Barbera d'Asti 2017 / 15,99 €
Keskitäyteläinen, vähätanniininen, aromikas, kirsikkainen, marjainen

Planeta Etna Rosso 2017 / 14,99 €
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, kirsikkainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen

Cantine Russo Contrada Crasà 2014 / 24,98 €
Täyteläinen, tanniininen, vadelmainen, hapankirsikkainen, hennon lyijykynäinen, kukkainen, kevyen mausteinen, tasapainoinen

Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2013 / 23,09 €
Täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, boysenmarjainen, luumuinen, lakritsinen, orvokkinen, kevyen tamminen


RANSKA:
Lunar Apogé Côtes du Rhône 2016 / 14,99 €
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän karpaloinen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, kevyen metsämansikkainen, mausteinen
Natuviini.

Francois Arnaud Coeur de Terroir Côtes du Rhône 2017 / 14,45 €
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen

ARGENTIINA:
Luigi Bosca Malbec 2016 / 19,91 €
Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkahilloinen, tumman kirsikkainen, kevyen havuinen, tamminen, lämmin

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!