Mainos
Mainos

Punaviinillä ja yrteillä marinoitu ja grillattu flank steak eli naudan kuve

Kuten olen niin usein täälläkin manaillut, keskittyvät suomalaiset aivan liian kalliisiin ruhonosiin, jotka eivät edusta edes parasta makumaailmaa karjasta. Onneksi viime aikoina on alkanut esiintyä lihatiskeillä jo harvinaisempia ruhonosia. Niistä jokainen kokeilemani on muodostunut suosikiksi. Possunposket, hirvenkieli, chuck roll ja nyt tuoreimpana amerikkalaisten rakastama flank steak eli naudan kuve. Ja mikä, parasta, nämä ovat varsin edullista lihaa. Flank steakia löysin Stockmannilta hintaan 19,90/kg. 

Tämä naudan vatsasta leikattu litteä osa on saanut olla siellä ruhon alla roikkumassa kaikessa rauhassa eläimen eläessä. Siinä ei siten ole lihasosille tyypillistä suurta sitkeyttä, mutta suussa sulavaksi saamiseen vaaditaan silti hiukan aikaa. Lihaa on usein mureutettu valmiiksi kuukauden päivät. Yön yli marinointi edesauttaa rakenteen pehmenemistä entisestään. Itse marinoin lihaa kuutisen tuntia, mikä riitti mainiosti.

Flank steakin rakenne on hyvin miellyttävä. Suuret säikeet, sopiva rasvaisuus ja runsas maku. Osa onkin parasta grillata kokonaisena ja leikata mehevänä ohuiksi siivuiksi.

Tulen tänä kesänä grillaamaan flank steakia vielä monta kertaa ja myös tänä juhannuksena, joten pysy kuulolla! Ja nautitaan jussista vastuullisesti. ;)

PS.Muista myös muut Sivumaussa olleet grillausvinkit!

Punaviinillä ja yrteillä marinoitu flank steak

4-6 hlölle

1 kokonainen kuve (800-1200 g)

6 dl punaviiniä (kokille jää lasillinen)

0,5 dl oliiviöljyä

1 sipuli, lohkoina

4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

3 oksaa rosmariinia

3 oksaa timjamia

2 laakerinlehteä

suolaa

pippuria

Siivoa lihasta suurimmat kalvot. Sekoita astiassa kaikki marinadin ainekset paitsi suola ja pippuri. Laita liha kylpemään ja marinoi vähintään 4 h tai yön yli. Kuumenna grilli. Ota liha marinadista ja pyyhi se kuivaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita grilliin ja grillaa 7-10 minuuttia kummaltakin puolelta sen mukaan, kuinka kypsää haluat, kuinka kuumana grilli käy ja minkä kokoinen pala on. Ethän päästä silti kypsäksi asti. Mikäli käytät paistomittaria, on 55 astetta medium. Ota liha vetäytymään folioon vajaaksi 10 minuutiksi. Leikkaa sentinpaksuisia siivuja 45 asteen kulmassa ja nauti. (Nautin itse tätä savujuusto-porkkanarisoton kera, kts. resepti)

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.