Possunkylkeä ja teriyaki-kastiketta Gaijinin tapaan

MTV Oy, All rights reserved

Ruokavalioni pyörii pitkälti välimerellisissä merkeissä. Euroopan rannikon makumaailma on se perusta, johon makuaistini peilaa. Kotiruokatasolla en saa sieltä liiemmin enää uusia yllättäviä elämyksiä. Ei niin, että olisin hiukkaakaan kyllästynyt siihen, mutta horjahdus muualle piristää. Niinpä ilahduin hurjasti saadessani arvostelukappaleen Gaijin-ravintolan tuoreesta keittokirjasta. Tomi Björckin ja Matti Wikbergin järjestyksessä toinen ravintola hakee makumaailmansa Pohjois-Aasiasta, tarkemmin sanoen Japanista, Koreasta ja Pohjois-Kiinasta. En ole päässyt raflaan vielä paikan päälle testaamaan, mutta kirja heittää siihen melkoisen sytykkeen. 

Tummanpuhuva yleisilme, Tommi Anttosen syljenerityskanavia stimuloivat kuvat ja Mikko Takalan sujuvan notkea tarinankerronta luovat Gaijin - modernia aasialaista -kirjasta makumatkan epämääräisen oloisiin, mutta asiansa osaaviin ramen-baareihin, kimchin lähteille kaalipelloille sekä aasialaiseen juomakulttuuriin. Ainoana miinuksena mainittakoon muutamiin annoksiin tarvittavat varsin eksoottiset raaka-aineet lentokalanmädistä ja alkoholijuomista, joista voi Alkon hyllyjen välissä vain haaveilla. Toimikoon ne lähinnä raflan markkinointina.

Tein illalliseksi kirjasta kolme annosta. Alkuun Kampasimpukat Kalifornia, avokadokreemiä ja soija-mirin -dressingiä. Päälle Pork Yaniniku, reseptissä tikutettua porsaankylkeä teriyaki-kastikkeella, mutta laitoin possun kuitenkin lautaselle niin ikään Gaijinin ohjeistamien pikkelöityjen kasvisten kera. Toimii myös dim sumien ja aasialaisten burgerien täytteeksi. Laitan nuo pari muuta reseptiä blogiin ihan pian. Jokainen näistä oli jumalaisen hyvää.

HUOM!Possua kannattaa hiukan tarkkailla paiston aikana. Mikäli pinta alkaa tummua liikaa, niin laske lämpöä aiemmin 100 asteeseen.

Pork Yakiniku

800 g possunkylkeä

3 rkl karkeaa suolaa

3 rkl sokeria

2 rkl hunajaa

teriyaki-kastiketta (kts. alla)

togarashi-mausteseosta (toimi ilmankin)

8 bambutikkua (jos tikutat)

Hiero suola, sokeri ja hunaja possunkyljen pintaan. Anna maustua yön yli. Huuhdo mausteet lihan pinnasta pois vedellä. Laita kylkipala uunivuokaan ja paahda 200-asteisessa uunissa 1 h. Laske uunin lämpö 100 asteeseen ja anna lihan hautua vielä 1 h. Jäähdytä, leikkaa kuutioiksi ja tikuta tikkuihin, jos haluat.

Paahda possutikut tai -palat 220-asteisessa uunissa. (Yakiniku tarkoittaa grillattua lihaa, joten myös grillata lihan nopeasti.) Penslaa teriyaki-kastiketta lihojen päälle paistaessa. Koristele annos chilirenkailla, kevätsipulilla ja togarashi-mausteella. Tarjoile teriyaki-kastikkeen kanssa.

Teriyaki-kastike

1 dl vettä

1 dl sokeria

2 rkl sakea

1 dl vähäsuolaista soijakastiketta

1 rkl riisijauhoa tai maizenaa (mikäli tarpeen)

Laita vesi kattilaan ja kiehauta. Lisää sokeri ja anna liueta. Lisää sake ja soija, anna kiehua hiljalleen noin 10 min.

Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, suurusta se riisijauholla tai maizenalla vispilällä voimakkaasti sekoittaen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!