Mainos
Mainos

Pikainen, mutta hyvä pizzapohja

Olen jo tovin tehnyt spontaania pizzataikinaa Vege!-kirjan oppien mukaan. Siksi tunsin piston sydämessäni, etten ole tarjonnut oppia eteenpäin. Kyseessä on tunnin taikina, joka sotii sitä ihan oikeaa pizzataikinan hitaan kohotuksen ideaa vastaan, mutta toimii tarkoituksessaan silti riittävän hyvin. 

Aiemmin postaamani pikapizzaresepti on hyvä, mutta tämä on parempi. On hämmästyttävää, millainen taiteenlaji jauhojen, hiivan, suolan ja veden yhdistämisestä löytyykään. Mutta jos spontaani pizzanhimo iskee, tämä on paras tietämäni tapa tehdä pohja. Boschilta testissä oleva superuunini Serie 8 on antanut kaipaamani lisäsykäyksen pizzan paistolle. Kuulosti varmaan mainokselta, mutta 250 ja 300 asteen ero on lopputuloksessa huomattava. Se unelma olisi päästä 400 asteeseen. 

Valitin Facebookissa pizzalapion puutetta kuultuani Pizzariumin Lucan dumattua leivinpaperin käytön pizzan kanssa. Pizzakiveä olen käyttänyt aina, mutta olen koonnut pizzan aina leivinpaperin päälle ja siirtänyt pizzan papereineen kuuman kiven päälle. Muulla tapaa siirtäminen ei olisi mahdollista ilman pizzalapiota. Puinen minulla oli, mutta sillä tuli kirjaimellisesti kynnyksiä vastaan. Paista.fi -sivusto lähetti minulle valittamisen pohjalta - pyytämättä - pizzalapion, joka on toiminut sittemmin tarkoitukseen mainiosti. Kiitosta vaan!

Mutta siihen reseptiin. Kamat sekaisin, 10 min vaivausta, 10 min lepoa ja sama uusiksi. Mahdollisimman kuumaan uuniin. Tunnissa valmis pizza. (Oikeesti menee säätämisessä hiukan kauemmin, mutta tämän parempaa pizzaa et yhdessä illassa saa.)

VINKKI KIRJASTA!Jos uunisi ei lämpene vähintään 300 °C:seen, voit tehdä pizzat lieden ja uunin grillivastuksen avulla:

- Pane uuni päälle grillivastusasentoon.

- Lämmitä paistinpannu liedellä tulikuumaksi (käytä pannua, jossa on tarttumaton pinta).

- Pane pizzataikina pannulle ja levitä täytteet pohjan päälle nopeasti. Paista 1-2 minuuttia.

- Ota pannu pois liedeltä, lisää juusto ja pane pizza aivan grillivastuksen tuntumaan uunin yläosaan. Paista 1-2 minuuttia, kunnes pizzataikina on saanut kauniin värin ja juusto on sulanut kauniisti pintaan.

Spontaani pizzapohja

1 pss kuivahiivaa

5,5 dl ’00-durumvehnäjauhoja (yritä pliis löytää perusjauhoja parempaa erikoisliikkeistä, eron huomaa)

3 dl vettä

1 tl sokeria tai hunajaa

1 rkl oliiviöljyä

2 tl suolaa

vehnäjauhoja alustan jauhotukseen

Kuumenna pizzakivi uunin korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa. Et voi kuumentaa uunia liian kuumaksi.

Sekoita kuivahiiva jauhojen kanssa.

Laita lämmin vesi yleiskoneen kulhoon ja lisää veteen sokeri ja oliiviöljy. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa 10 minuuttia yleiskoneessa tai käsin.

Anna taikinan levätä 10 minuuttia.

Lisää suola ja vaivaa jälleen 10 minuuttia.

Anna taikinan jälleen levätä 10 minuuttia.

Levitä taikina pellille, runsaasti jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina on erittäin löysää, joten käytä reippaasti jauhoja ja myös taikinan levittämiseen.

Lisää täytteet ja pane pizza välittömästi kuumaan uuniin kuuman pizzakiven tai ylösalaisin käännetyn pellin päälle. Paista pizzaa uunissa, kunnes reunat ovat tummuneet ja juusto sulanut (5-8 minuuttia, rippuuen uunin lämpötilasta). 

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.