Pasta Carbonara uppomunalla

MTV Oy, All rights reserved

Aito Pasta Carbonara oli viime vuoden luetuin bloggaukseni yli 10.000 klikillä. Ihmettelin syytä, kunnes minua sivistettiin Putous-yhteydellä. Koska kyseessä on yksi pahoinpidellyimpiä pastamuotoja, otan ilomielin vastaan kaikki verukkeet, jolla tämän herkullisen sapuskan oikeaa olomuotoa saisi levitettyä tietoisuuteen. Painetaan samalla se Anttipasta-viritelmä unholaan. 

Törmäsin hetki sitten aivan loistavaan muunnelmaan, jossa carbonaran sielu kuitenkin elää tiiviisti. Newyorkilainen kokki Marco Barbisotti oli luonut yksinkertaisilla elementeillä usein sotkuisen näköisestä ruoasta mitä hienoimman pasta-annoksen. Musta spaghetti toimii taustavärinä uppomunan valko-keltaiselle kruunulle. Höysteeksi ja värivivahteeksi purjoa. Tyyliä arkeen ja juhlaan helpolla. Molto bene!

Pasta Carbonara mustalla spaghetilla ja uppomunalla

4-6 hlölle

500 g mustaa spaghettia

250 g pekonia

1 rkl oliiviöljyä

2 purjoa

4 rkl voita

4 kananmunaa

5 rkl suolaa

kasvislientä

4 rkl pecorinoa, raastettuna

mustapippuria

1 tl valkoviinietikkaa

Pese purjot ja suikaloi niiden valkoinen ja vaaleanvihreä osa ohueksi. Pilko pekoni. Paista pekonia hivenen rapsakaksi ja lisää puolivälissä purjo mukaan pehmenemään. Mausta hennosti suolalla ja pippurilla. Lisää mukaan hiukan kasvislientä ja hauduttele muutama minuutti. Kun kastike alkaa olla valmis, lisää mukaan voi pieninä paloina. Sekoita se kunnolla joukkoon.

Keitä pasta al denteksi. Täydellinen suola tulee kaavalla 100 g pastaa/ 1 l vettä / 1 rkl suolaa. Säästä pastan keitinvettä kupillinen.

Lisää pasta kastikkeeseen, sekoita ja heitä mukaan pecorino. Sekoita kuumalla pannulla minuutin ajan ja lisää joukkoon pastan keitinvettä kosteuden mukaan. Lopputuloksen tulee olla mehevä.

Keitä uppomuna. Keitä kattilassa vesi kiehumispisteeseen ja lisää mukaan 1 tl valkoviinietikkaa (muukin etikka käy). Riko muna varovasti lasiin. Pyöräytä kattilaan pyörre ja tiputa muna veteen kiehumaan pariksi minuutiksi. Nosta reikäkauhalla pois. Asettele muna pasta-annoksen päälle, lorauta hiukan hyvää oliiviöljyä ja rouhi pikkuisen mustapippuria.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!