Parsa-endiivi-kylmäsavulohirisotto - sesonkiruokaa

MTV Oy, All rights reserved

Jatkan parsakautta vielä yhdellä reseptillä. Osui jääkaapin sisältö niin täydellisesti yhteen, että on pakko jakaa spontaani risotto-ohje eteenpäin.

Olen huomannut makuni kääntyvän alati karvaamman puolelle. Punasikuri ja endiivi ovat nousseet suuriksi suosikeiksi. Harmi, että suomalainen maku ei laajasti ottaen ole samanlainen ja näihin aineksiin törmää turhan harvaan ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Lisäksi ärsyttää, miten huonosti kaupat kohtelevat endiivejä. Ne kuuluu kääntää ”väärinpäin”. Valossa ne alkavat vihertyä, mikä huonontaa niiden makua. Valitse siis pinosta aina mahdollisimman valkoiset yksilöt.

Yhdessä parsan kanssa endiivi toimii loistavasti ja kun mukaan lisäsi hiukan kylmäsavulohta, nousi makukombo yhdeksi parhaimmista tekemistäni risotoista. Makua ainakin riittää. Kylkeen kaadoin testiin saamaani ja sopivasti avoinna ollutta ja vieläpä täydellisesti risottoa komppaavaa Wolfberger Riesling-Pinot Gris'tä.

PS.Tsekkaa myös muut risottoreseptit! Ja parsaruoat!

Parsa-endiivi-kylmäsavulohirisotto

4 hlölle alku- tai väliruokana

3 dl risottoriisiä

2 endiiviä

1/2 nippua parsaa

muutama siivu kylmäsavulohta

1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)

1 varsisellerin varsi hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

2 dl kuivaa valkoviiniä

9-12 dl kana- tai kasvislientä

2 nokaretta voita

1 rkl oliiviöljyä

1/2 sitruunan mehu
suolaa
pippuria

Katkaise parsojen juuresta puinen osa veitsellä poikki. Mikäli parsat ovat paksuja, kuori alaosan kuorta. Halkaise endiivi pituussuunnassa. Lorauta oliiviöljyä parsojen ja endiivien päälle ja pyöräytä niitä niin, että ne ovat kauttaaltaan pinnoitettu öljyllä. Ripottele pinnalle suolaa.

Laita kasvikset kuumaan grilliin ja kääntele niitä hiukan minuutin välein, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Kun parsoissa on tummia parilaraitoja ympäriinsä, nosta ne grilliltä. Voit puristaa päälle sitruunamehua. Grillaa endiivejä hiukan kauemmin. Anna jäähtyä ja pilko kasvikset risottoon sopiviksi.

Kuumenna kattila keskilämmölle ja lorauta sinne hiukan öljyä ja nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja selleri. Kuullota muutama minuutti ja kaada mukaan riisi. Kuullota riisiä ja anna tärkkelyksen irrota sen pinnasta. Älä ruskista. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl kasvislientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Sekoita noin 10-15 minuuttia ennen riisin kypsymistä mukaan endiivisiivut. Riisin lähestyessä al dente -tasoa, sekoita mukaan parsapalat ja kylmäsavulohi. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja lisää toinen nokare voita. Risoton tulee olla mehevää ja hiukan valuvaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.