Paprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellalla

paprikarisotto-sivumaku
MTV

Tässä huikean maukas risotto, jossa on monta ulottuvuutta, joihin en ole risotoissa aiemmin törmännyt. Grillattu paprika tuo hedelmäisyyttä, sardellit tyylikästä suolaisuuta ja buffalomozzarella lempeää pyöreyttä.

Löysin risoton esikuvan italialaisesta Sale e pepe -lehdestä. Oikaisin monimutkaisuutta ja pari kohtaa, joita en ymmärtänyt. Ei haitannut tippaakaan. Lehden tapa valuttaa soseutettu grillattu paprika kiinnosti valtavasti, mutta suodatinpussin läpi se oli hidasta puuhaa eikä nestettä kertynyt mitenkään tarpeeksi. Niinpä heitin mukaan myös paprikasosetta, mikä toki poisti makujen hienoviritteisyyttä, mutta toisaalta lisäsi maun runsautta.

Makujen täyteläisyyttä kannattaa tarkkailla tätä kokkaillessa. Sardellien merellinen suola ja paprikan runsaus muuttavat makua helposti, joten lisää molempia varovasti ja maistele.

Käytin lehden ohjeen mukaisesti burrata-juustoa, mutta koska se ei ollut supertuoretta, olisi buffalomozzarella ajanut saman asian. Sardellit ovat sen sijaan niiiin paljon paremman makuisia kuin kilohaili-anjovikset, joten yritä löytää ja käyttää mielummin niitä.

Mökkioloissa turvauduin purkitettuun grillattuun paprikaan, josta tulee mukaan etikkaisuutta, joten ne kannattaa kuivata kunnolla talouspaperilla. Itse grillatun paprikan aromit ovat paremmat, joten pistä grilli tai grillivastukset vain laulamaan.

VINKKI! Ota mozzarella ajoissa jääkaapista, ettet lätkäise kylmää juustoa risoton pinnalle.

PS. Tsekkaa myös muut risottoreseptit!

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) sekä Twitterissä.

Paprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellalla

4 hlölle

2 dl risottoriisiä

2-3 rkl oliiviöljyä

nokare voita

1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 lasi kuivaa valkoviiniä

1 l kasvis- tai kanalientä

2-5 sardellia (tai 1-3 kilohaili-anjovista)

2-3 grillattua paprikaa, kuorittuna ja soseutettuna

muutama tumma oliivi

1 rkl kapriksia

lehtipersiljaa

suolaa

pippuria

Hienonna oliivit ja kaprikset ja ota mozzarella jääkaapista ja pakkauksesta odottamaan. Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki ja kaada mukaan riisi. Pyöritä riisiä muutama minuutti, mutta varo ruskistamasta sitä. Tämä irrottaa riisin pinnasta tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta mehevämmän. Kaada mukaan lasi viiniä. Anna kiehahtaa ja vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl lientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua.

Lisää mukaan puolet soseutetusta paprikasta ja pari sardellia. Anna sardellien "sulaa" risoton sekaan sekoittaen. Maistele suolaisuutta ja lisää sardelleja, jos tarvis - ole kuitenkin varovainen. Maistele myös paprikan määrää ja lisää sitä, jos haluat sen makua lisää.

Kun riisi alkaa lähestyä al dente -tasoa, maista ja mausta risottoa suolalla ja pippurilla. Sopivan mehevä koostumus on lähempänä puuroa kuin muusia. Annostele risotto ja revi sen päälle mozzarellaa ja ripottele pinnalle oliivi-kaprishaketta ja viimeistele lehtipersiljalla.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!