Pähkinäinen punajuurilasagne

MTV Oy, All rights reserved

Tiedättekö, mikä päivä tänään 8.3.13 on? Naistenpäivä kyllä, mutta mitä muuta? Sivumaun 3-vuotissynttärit ja muistin merkkipäivän ensimmäistä kertaa! Kiitos mukanaolosta ja kumarrus ahkerasta aktiivisuudesta! Pysytään hyvän maun rajoissa jatkossakin.

Juhlistan päivää varsin yksinkertaisella kasvisreseptillä. Punajuuri on kotimaisten kasvisten aatelia ja taipuu ruoanlaitossa moneen. Olen tehnyt siitä lasagnea muutamalla eri tavalla. Tässä viimeisin versio. Ihastuin Glogatan 4:n illallisella punajuuren ja maapähkinän liittoon, jonka solmin tässä uudelleen.

VINKKI! Voit muokata reseptiä vaikkapa lisäämällä kerrosten väliin chevreä tai sinihomejuustoa. Toimii mainiosti niinkin. Voit laittaa mukaan myös jauhelihaa, mutta se tekee ruoasta mielestäni tylsemmän.

Pähkinäinen punajuurilasagne

6 punajuurta

kourallinen paahdettuja pähkinöitä, mieluiten maapähkinöitä, rouheena

300 g lasagnelevyjä

3 dl parmesaaniraastetta

Béchamel-kastike

8 dl täysmaitoa

1 salottisipuli, hienonnettuna

1 dl yrttejä hienonnettuna, esim. persiljaa, timjamia, rakuunaa

3 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

pieni ripaus muskottia

suolaa

pippuria

Paahda aluksi punajuuria. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita punajuuret kuorineen kannelliseen uunivuokaan (voit käyttää kantena myös foliota) ja lorauta pohjalle alle 1 cm vettä. Paahda uunissa 45 min. tai kunnes veitsi uppoaa niihin helposti. Anna jäähtyä ja kuori. Leikkaa 5 mm siivuiksi.

Punajuurten paahtuessa tee béchamel-kastike. Sulata kattilassa voi. Kippaa mukaan sipulisilppu. Kuullota hetki ja kaada sekaan jauhot. Hämmennä jauhoja anna niiden kypsyä hiljalleen noin 3 min. Kaada maito mukaan hiljalleen koko ajan vispaamalla kastiketta, ettei ehdi muodostumaan klimppejä. Alenna lämpöä ja anna tiivistyä 20 min koko ajan sekoittaen, ettei maito pala pohjaan. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Sekoita mukaan hienonnetut yrtit ja 0,5 dl parmesaaniraastetta.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele lasagnevuoka. Lorauta pohjalle hiukan béchamel-kastiketta. Laita päälle ensimmäinen kerros lasagnelevyjä. Lado päälle punajuuriviipaleita. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta ja parmesaania. Kaada päälle béchamel-soosia. Lado toinen kerros lasagne-lavyjä ja toista sama. Päällimmäiseksi kerrokseksi lasagne-levyjä, kastiketta ja parmesaania. Laita uuniin ja kypsennä noin 40 min tai kunnes pinta alkaa saada väriä ja ruskeita läiskiä. Ota uunista ja anna tekeytyä 5 min.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat