Oluinen nakkikastike

Suomalainen kotiruoka ei ole mun heiniä. En ole koskaan liiemmin syttynyt siihen, vaikka olen syönyt varsin mainioita versioita klassikoista. Eiväthän siskonmakkarasoppa, jauhelihakastike, pinaattikeitto, kesäkeitto, karjalanpaisti sun muut huonoja ole, mutta maailmalta löytyy äärettömästi ruokia, jotka ovat enemmän minun makuuni.

En ole kokkaillut oikeastaan mitään suomalaisia klassikkoruokia ellei yläasteen köksäntunteja lasketa. Tein vuodenvaihteessa listan ruokalupauksista. Niissä oli jostain syystä tai juurikin äsken mainituista syistä mukana nakkikastikkeen teko. Jääkaapissa oli hodari-iltamista jäljellejäänyt nakkipaketti, joka uhkasi mennä vanhaksi. 1+1 ja löysin itseni etsimästä nakkikastikkeen ohjeita. Mitä enemmän niitä luin, sitä vahvemman maun sain kuviteltua suuhuni. Tiedän tarkkaan, miltä nakkikastikkeen "kuuluu" maistua. En vain millään halunnut mielikuvitusmakua todeksi kielenpäälleni. Siispä googletin aihetta lisää ja löysin brittiläisen version, jossa oli jo jotain ideaa ja taatusti moninaisempaa makumaailmaa. Resepti on siis periaatteessa suomennos BBC:n sivuilta, mutta yleisön vaatimuksesta jaan sen teille. Se oli paras nakkisoosini, jota olen syönyt. Ei kuitenkaan kokin ansiosta. Kannattaa kokeilla vaihteeksi. Nautin soosia omasta maasta nostettujen pottujen kera.

Oluinen nakkikastike
2-3 hlölle
300 g nakkeja, ohuiksi "kolikoiksi" leikattuna
3 sipulia, ohuina suikaleina
ripaus sokeria
2 rkl kasviöljyä
nokare voita
ripaus jauhoja suurusteeksi
3 dl tummanpuoleista olutta, esim. ale
3 dl lihalientä
palanen tähtianista
2 neilikkaa
1 tuore laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
tuoretta persiljaa koristeeksi

Kuumenna iso paistinpannu keskilämmölle. Laita sille voita ja öljyä. Lisää sipuli ja sokeri. Laske lämpöä alhaiseksi ja hauduta sipuleita 45 min, kunnes ne karamellisoituvat. Sekoita välillä. Paista sillä välin toisella pannulla nakkeihin herkullinen, kullanruskea pinta. Lisää sipuliseokseen ripaus jauhoja, sekoita ja kypsennä niitä minuutin ajan. Lisää olut, lihaliemi, tähtianis, neilikka ja laakerinlehti ja hauduttele, kunnes kastike on mieleisesi paksua ja kiiltävää, noin 15-20 min. Maista välillä ja ota tarvittaessa tähtianis ja neilikka pois liikaa makua antamasta. Ota ne joka tapauksessa lopussa pois kastikkeesta. Mausta suolalla ja pippurilla.
Nauti keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat