Oluessa yön yli hautunut kassler
Uhosin vuodenvaihteen ruokalupauksissani tekeväni tänä vuonna elämäni parhaan aterian. Lupaus lunastettu. Tädin kuuskymppisillä tuli tehtyä niin hyväksikoettuja kuin kokeiluluontoisiakin herkkuja. Kaikki onneksi onnistuivat. Ainoana liharuokana toimi yön yli tummassa lagerissa hautunut kassler, keitinliemestä kokoonkeitetyssä kastikkeessa riisittömän juuresrisoton kera. Idea tähän tuli Sasu Laukkosen kokkaamalta illalliselta. Toinen illan lainaus oli jälkkärinä toiminut spelttilakritsijäätelö.
Kotona herkuttelun hinta yllätti positiivisesti. Illallisen teemana oli sadonkorjuu, joten kauden raaka-aineita oli käytetty paljon. Seitsemän ruokalajin menu mistään tinkimättä, ainoastaan makuun panostaen, kustansi 17 euroa/ruokailija. Ruoka ei ole niin kallista kuin puhutaan, kunhan suosii sesonkituotteita. Naudan sisäfilepihvi olisi maksanut jo yli puolet tuosta. Käytin hautumisliemeen Laukkosen tapaan Nokian Panimon Året Runt -olutta, joka on suodattamaton tumma lager. Toki moni muukin laatu käy.
Oluessa yön yli haudutettua kassleria
6-8 hlölle
1,8 kg porsaan kassleria
1 l tummaa lageria, esim. Nokian Panimon Året Runt
5-10 dl lihalientä
3-5 rkl siirappia
kasviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
Lämmitä uuni 80 asteeseen. Laita liha syvään vuokaan. Kaada mukaan olutta ja lihalientä niin paljon, että liha peittyy. Peitä vuoka foliolla. Laita uuniin ja hauduta 10 h. Ota liha liemestä ja keitä lientä kokoon. Lisää siihen loppuvaiheessa siirappia makua pyöristämään sekä tarpeen mukaan suolaa ja pippuria. Leikkaa kassler viipaleiksi. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle, lorauta sille hiukan öljyä ja paista lihan pinnat pannulla ruskeiksi. Anna rasvan sulaa sisuksista. Tarjoile vaikkapa riisittömän juuresrisoton kera (resepti). Kaada päälle keitinliemikastiketta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa