Moussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!

Moussaka oli mulle monta vuotta melkoinen mörkö, koska pelkäsin sen kokkaamisen vaivalloisuutta. Kun hiukan virtaviivaistin tekemistä, herkku valmistui parissa tunnissa. Ja tuli järjettömän hyvää.

Tein moussakan vimpan päälle 2012 ja hätkähdin sen monia välivaiheita. Tutkailin nyt kuusi vuotta myöhemmin erilaisia reseptejä ja huomasin sen sielun lepäävän yksinkertaisemmissa asioissa. Loppupeleissä se on kuin lasagne, mutta pastan sijaan käytetään munakoisoa ja lihana lammasta tai karitsaa. Mausteiksi hitusen lämminhenkisempiä aromeja, jotka komppaavat karitsan kanssa, esim. kanelia. Suussa sulavan lempeää ihanuutta etenkin näin syksyä lämmittämään.

Kantsiikin muistaa, että kotimaisen karitsan sesonki on syksyllä eikä esim. pääsiäisenä, jolloin syksyllä teurastetut karitsat myydään pakasteena. Uusiseelantilaiseen karitsaan en koske, se maistuu vetiseltä. Kun törmäsin Tampereen kauppahallissa kotimaiseen, tuoreeseen karitsaan, ostin sitä heti jauhelihana ja potkapaloina. Jauhelihasta tein moussakaa ja potkapalat hautuivat uunissa kasvisten ja yrttien kera valkoviinissä. Jälkimmäisestä sitten myöhemmin. Hyödynnä karitsan sesonki nyt. Voit myös ostaa tuoretta lihaa ja pakastaa sitä itse. Muista kysyä myyjältä, ettei lihaa ole pakastettu aiemmin.

Vietin 2006 viikon Kreikan saaristossa purjehtimassa tutun veneellä. Alkuperäinen idea oli löytää rantaravintoloiden paras souvlaki, mutta kun muutaman version jälkeen tajusin sen olevan aina sitkeää, huonoa porsasta, vaihdoin fokuksen moussakaan. Ja hitto, miten upeita elämyksiä tulikaan koettua sen parissa. Tämä moussaka palautti muistoja mukavasti mieleen ja olisi pärjännyt hyvin kreikkalaisia versioita vastaan. Suurin päätös oli jättää peruna pois. Joskus siihen törmää ja on koulukuntakysymys. Kokeilin nyt ilman ja hyvin pärjää.

HUOM! SIlloin tällöin väitellään, täytyykö munakoisoja itkettää. Aiemmin pääsyy suolan avulla nesteen poistamiseen oli samalla poistuva kitkerä aromi. Nykymunakoisoissa sitä ei enää ole, mutta itkettäminen auttaa munakoison rakennetta paistettaessa. Ne eivät silloin ime itseensä niin paljoa öljyä ja säilyttävät paistettuna paremmin rakennetta. Siksi suosittelen itkettämään.

Moussaka
4-6 hlölle
2 isoa munakoisoa, 5 mm siivuiksi leikattuna
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä
2 sipulia, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
500 g karitsan jauhelihaa
100 g tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
400 g tlk tomaattimurskaa
1 kanelitanko tai 1/4 tl jauhettua kanelia
1 tl tomusokeria
1 puska lehtipersiljaa
kourallinen parmesaania raastettuna
Nokare voita
Béchamel-kastiketta (ohje alla)

OHJE: Levitä munakoisoviipaleet parille leivinpaperille. Ripottele pinnalle suolaa ja anna itkettyä tunnin.
Pyyhi suola ja neste viipaleiden päältä. Voit myös huuhdella ne, jotta suolaa ei jää pintaan. Taputtele kuiviksi. Kuumenna paistinpannu (tai kaksi nopeuttaaksesi urakkaa) keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä ja paista munakoisot kullanruskeiksi molemmin puolin. Nostat paistetut talouspaperin päälle kuivumaan.

Pyyhi pannu ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu ja kuullota vielä minuutti. Lisää jauheliha, nosta lämpöä ja ruskista liha. Mausta suolalla. Lisää tomaattipyree pohjalle ja kypsennä sitä pari minuuttia. Lisää sekaan viini ja anna sen poreilla pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, kanelitanko ja tomusokeri. Kiehauta ja anna poreilla hissukseen 25 min. Maista ja poista kanelitanko. Mausta mieleiseksi. Sekoita joukkoon persilja.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla reunoja myöten. Levitä pohjalle ohut kerros lihakastiketta. Levitä pinnalle kerros munakoisoa. Sitten päälle lihakastiketta. Toista, kunnes päällimmäiseksi jää munakoisokerros. Levitä Béchamel-kastike tasaisesti pinnalle. Ripottele päälle parmesaania. Laitavuoka uuniin ja paahda 40 min tai kunnes pinta on osittain ruskistunut herkullisen näköiseksi. Ota uunista ja anna vetäytyä 5-10 min. Tarjoile.

Béchamel-kastike
5 dl maitoa, kuumennettuna
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
kourallinen parmesaania raastettuna
ripaus muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria

OHJE: Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää jauhot mukaan ja sekoita tahnaksi. Anna jauhojen kypsyä minuutti pari. Lisää maitoa hiljalleen koko ajan vispaten, ettei soosiin tule paakkuja. Lisää juustoraaste, sekoita ja anna sen sulaa mukaan. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla mieleiseksi.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat