Mole-kastike ja oluessa haudutettu possunposki -taco

MTV Oy, All rights reserved

Meksikolainen keittiö on kovassa nosteessa. Oma suosikkini meksikaanien kokkailuista on mole-kastike. Tarkemmin sanottuna tunnetuin niistä eli mole poblano, jota pidetään myös Meksikon epävirallisena kansallisruokana. 

Chilin ja suklaan varaan rakentuva soosi ei jätä ketään kylmäksi. Kun samaan pataan ahdetaan puolentusinaa chilipalkoa ja pikkulevyllinen suklaata, ovat vahvat maut itsestäänselvyys. Se, mikä tästä ruokalajista tekee ovelan, on näiden elementtien pehmeä yhteensulautuminen. Kastike ei ole tulinen, ei makea, ei karvas, mutta täynnä suun räjäyttävää makuenergiaa. Soosia tulee reseptistä liikaa, joten loput kannattaa laittaa pakkaseen ja säästää helppoja herkkuhetkiä varten.

Voit käyttää moleen erilaisia chilejä, mutta ei välttämättä niitä kaikkein tulisimpia. Miedoimmatkin saattavat tehdä mausta tylsän, joten tavalliset markettien punaiset ja vihreät chilit toimivat hyvin. Itselle sattui kohdalle mustia ancho-chilejä, joista koko idea ruokaan lähti.

VINKKI! Mole toimii myös dippinä. Ja perinteiseen meksikolaiseen tapaan kalkkunan tai kanan kastikkeena. Voit myös paistaa kana- tai lihapalojen pinnat kiinni ja hauduttaa kypsäksi kastikkeessa. Lisää silloin mukaan kanalientä sen verran, mitä pitempään haudutettaessa haihtuu. Näin saat lihaisan kastikkeen. Sen kanssa voit tarjoilla riisiä.

Pulled pork ei oikein käänny suomeksi. Vedetty possu perustuu hitaaseen ja hartaaseen haudutukseen, jonka tuloksena lihan voi repiä kevyesti sormin. Ruhonosana toimi tällä kertaa possunposki. Suosikkipalani. Sen tilalla voi käyttää mitä tahansa "huonompaa" ruhonosaa. Nyrkkisääntönä sellaista, jonka kilohinta on alle kymmenen euroa.

PULLED PORK JA MOLE -TACO

Mole-kastiketta (kts. alla)

Pulled pork (kts. alla)

korianteria

Laita possunposki taco-kuoren sisään. Voit hiukan hajottaa lihaa, jotta saat sen hyvin sisään. Laita päälle mole kastiketta ja ripottele pinnalle hienonnettua korianteria.

Mole

6 chilipalkoa

1 tlk tomaattimurskaa

6 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

0,5 dl sulttaanirusinoita

2 sipulia, hienonnettuna

1 paprika, hienonnettuna

0,5 dl manteleita tai kuorettomia maapähkinöitä

0,5 dl seesaminsiemeniä

muutama kokonainen mustapippuri

70 g suklaata (väh. 70%)

1 tl roomankuminaa/jeeraa

1 tl oreganoa

1 tl kanelia

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

(tummaa sokeria/hunajaa)

taco-kuoria

Paloittele chilit isoiksi palasiksi. Kiehauta puoli litraa vettä ja ota kattila liedeltä. Laita chilit ja rusinat likoamaan kuumaan veteen puoleksi tunniksi. Säästä liotusvettä. Paahda kattilassa manteleita, seesaminsiemeniä, pippureita, roomankuminaa ja oreganoa keskilämmöllä pari minuuttia. Rouhi ja murskaa paahtuneet mausteet morttelissa tai maustemyllyssä hienoksi. Kuullota samassa kattilassa sipulia, valkosipulia ja paprikaa muutama minuutti, kunnes ne alkavat saada hiukan väriä. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja hauduta 15 min, kunnes paprika on pehmeää. Lisää suklaa, chilit ja rusinat. Surauta kaikki sauvasekoittimella tai blenderissä sileäksi. Tarkista maku. Jos se on liian tulista, voit lisätä suklaata tai pyöristää makua tummalla sokerilla tai hunajalla. Jos koostumus on liian tuhtia, lisää chilien liotusvettä.

Possunposket oluessa

Pulled pork

500 g possuposkia (1 poski / taco)

1-2 ploa meksikolaista olutta

2 tl inkivääriä jauhettuna

1 tl cayennepippuria

0,5 limetin mehu

suolaa

Mausta possunposket suolalla, inkiväärillä ja cayennepippurilla. Laita posket kattilaan tai uunivuokaan. Kaada mukaan olut ja limetin mehu. Voit hauduttaa possut miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa 100 asteessa yön yli. Mikäli pystyt tarkastamaan välillä nesteen määrää, kaada ensin pullollinen olutta. Jos ruoka on yksinään koko ajan, kannattaa olutta laittaa varoiksi niin paljon, ettei ainakaan pääse loppumaan ja ruoka kärtsäämään. Kaksi pulloa riittää varmasti. Lämmitä possut uudelleen haudutusoluessaan, kun alat  työstää tacoja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.