Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla - nopeaa lohturuokaa

MTV Oy, All rights reserved

Jos haluaisin kirjoittaa myyvän keittokirjan, lähtisin rakentamaan sitä nopeiden, maukkaiden, mutta ei tylsien arkiruokien varaan. Sellaiset eivät ole ihan mun juttu, joten oli mahtavaa kuulla, että telkkarista, blogistaan ja edellisestä Auringon maku -kirjastaan tuttu Kira Åkerström-Kekkonen tarttui aiheeseen. Kiran esikoisteos on ollut meillä yksiä puhkikokatuimpia keittokirjoja.  

Eikä Kira petä uutukaisellakaan.Max 30 min nostaa arkiruoan varmasti jokaisessa taloudessa sykäystä paremmaksi. Reseptejä ei voi niputtaa mihinkään tyyliin. Valokeilassa on vain hyvä ruoka, johon raaka-aineiden oivaltavat yhdistelmät tuovat freesiä sävyä ja kauniit kuvat halun päästä maistamaan.

Ruoat on jaoteltu aamiaisiin, lounaisiin, illallisiin, välipaloihin sekä pieneen makeaan. Näiden lisäksi Max 30 min tarjoaa hyvät perusteet raaka-aineisiin, joita on hyvä olla aina keittiössä. Nerokas keksintö on kirjan lopussa olevat kauppalistat kuhunkin reseptiin. Kameralla kuva ja arki on taas helpottunut. Jos jotain kritiikkiä antaisin, niin muutama ruoka koostuu hirmuisen monesta raaka-aineesta, jotka nostavat ruoan hintaa. Reseptit on mitoitettu kahdelle, mikä saattaa aluksi lapsiperheitä hämätä ja pienempiä talouksia ilahduttaa.

Testasin ensimmäisenä takuuvarmaa lohturuokasuosikkia, Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla. Yksinkertainen, mutta hienoja syviä makuja sisältävä herkku, joka toimisi loistavasti myös meze-pöydässä. Tämä uppoaa taatusti koko perheelle, vaikka esim. granaattiomena uusi tuttavuus olisikin. Tällä hetkellä ei ole niiden sesonki, joten kokeile korvata se karpaloilla! Laitoin ruokaan 400 g karitsan jauhelihaa eikä siitä tullut lainkaan turhan lihaisa. Kirjan ohjeessa oli lihaa 200 grammaa. Bataatin voi näin syksyllä korvata myskikurpitsalla (butternut squash).

Mausteista karitsaa paahdetulla bataatilla

2 hlölle

600 g luomubataattia (koska kuoretkin käytetään)

400 g karitsan jauhelihaa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

1 tl kanelia

1,5 tl juustokuminaa

0,5 tl chilihiutaleita

1,5 rkl balsamicoa

0,5 nippua lehtipersiljaa

0,5 nippua tuoretta vahvaa minttua

200 g fetaa

0,5 granaattiomena

suolaa

mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Pese bataatit juuresharjalla, kuivaa ja paloittele 1 cm paksuisiksi paloiksi ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada bataatin joukkoon puolet öljystä ja puolet hunajasta. Mausta reippaasti suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 min, kunnes bataatti on pehmeää ja saanut reippaasti väriä.

Kaada loput öljystä kuumalle paistinpannulle. Ruskista jauhelihaa noin 7 min, kunnes se on syvän ruskeaa ja rapeaa. Mausta puolessa välissä paistamista suolalla ja pippurilla. Mausta lopuksi kanelilla, juustokuminalla, chilillä ja lopulla hunajalla. Sekoita myös joukkoon 1 rkl balsamicoa.

Jauhelihan paistuessa hienonna yrtit, murustele feta ja erottele granaattiomenan siemenet kuoresta leikkaamalla hedelmä neljään osaan ja koputtelemalla kuoria lusikalla niin, että siemenet tippuvat astiaan.

Sekoita paahtunut bataatti jauhelihan joukkoon ja lämmitä, mikäli jauheliha on päässyt jäähtymään. Sekoita joukkoon yrtit ja loput balsamicosta, jaa lautasille. Viimeistele murustetulla fetalla ja granaattiomena siemenillä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat