Mainio moussaka-savotta

MTV Oy, All rights reserved

Ruoka, joka käy enemmänkin harrasteena kuin kevyenä kokkailuna. Moussaka on työläimpiä tekemiäni kotiruokia, mutta tiesin uurastuksen olevan sen väärti. Ja miksi parin-kolmen tunnin keittiössä hengaaminen olisi edes pahasta? Kutsu perhe tai tutut mukaan pitämään seuraa tai osallistumaan ruoanlaittoon! Ruoan voi tehdä myös etukäteen ja laittaa uuniin vieraiden saapuessa.

Ihastuin moussakaan kuusi vuotta sitten ollessani viikon purjehtimassa (kansipoikana) Kreikan saaristossa. Otimme aluksi tavoitteeksi löytää paras souvlaki. Kun tajusimme, että lihavartaat tehdään kotimaassaan varsin huonosta ja usein sitkeästä lihasta, vaihdoimme teeman moussakaan. Mainio päätös! Puolentusinaa annosta antoivat ruokalajille perspektiiviä ja variaatioita löytyi niin montaa kuin tekijääkin. Toiset oli tehty perunan kera, toiset ilman. Kotiin tultuani halusin heti kokeilla etelänherkkua itse tehtynä. Vanhassa, 1,5 neliön keittiössä se muodostui varsin haastavaksi urakaksi. Ennen kokkailua kannattaa laskutasot tyhjätä mahdollisimman hyvin. Koska kaikki ainesosat tehdään ennen kokkaamista valmiiksi, löytyy lopussa keittiöstä jäähtymässä pellillinen munakoisoa, kolme talouspaperiarkillista kuivuvia perunaviipaleita, kulhollinen jauhelihaseosta, kattilallinen béchamel-kastiketta, pannullinen paprikaa, kasa parmesaaniraastetta ja tiskejä. Kannattaa hiukan siivota kokkailun lomassa, ettei tule vastaavaa kaaosta kuin minulla (kts. kuva alla). Paprikat ovat varmasti vielä parempia grillattuina ja kuorittuina, mutta kaiken hässäkän keskellä vain paistoin ne. Olennaista on, että kukin ainesosa maistuu itsekseenkin mahdollisimman hyvältä, joten maistele ja mausta! Kannattaa myös lukea ohjetta kokonaisuutena ja katsoa, mitä vaiheita voi tehdä yhtäaikaa.

Mitä mainioin savotta! καλή όρεξη (hyvää ruokahalua)!

Moussaka 6 hlölle

1,5 dl korintteja tai sulttaanirusinoita

1 tlk tomaattimurskaa

5 dl oliiviöljyä (ei kulu välttämättä kaikkea)

400 g naudanjauhelihaa

400 g lampaanjauhelihaa

4 rkl Ras el hanout -mausteseosta (*kts. alla)

1-2 rkl chilirouhetta

3 tl kanelia

8 dl sipulia, hienonnettuna

6 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

4 dl punaviiniä

0,5 kg perunoita, n. 5 mm viipaleina

2 punaista tai keltaista paprikaa, kuutioituna

2 munakoisoa, 5 mm viipaleina (tiivis pellillinen)

1 annos jogurtti-bechamel -kastiketta

2 dl parmesaania, raastettuna

suolaa

pippuria

Jogurtti-béchamel -kastike 2 dl kuohukermaa

2 dl täysmaitoa

0,5 dl vehnäjauhoja

0,5 sipuli

1 laakerinlehti

2 neilikkaa

1,5 rkl voita

raastettua muskottipähkinää

1 dl kreikkalaista jogurttia

suolaa

pippuria

Kuumenna iso paistinpannu/kasari ja kaada sille loraus öljyä. Ruskista jauheliha kevyesti erissä. Mausta kukin satsi suolalla ja pippurilla sekä varovasti ras el hanout -seoksella, chilillä ja kanelilla. Maista lihaa ja mausta mieleiseksesi. Kun kaikki lihat on paistettu ja maustettu, kippaa pannulla mahdollisesti oleva neste/rasva pois ja laita pannu takaisin liedelle. Lorauta siihen oliiviöljyä ja lisää sipulit. Hauduta sipulia n. 10 min, kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää valkosipuli. Kuullota minuutin verran ja kaada sekaan viini. Laita tässä vaiheessa korintit/rusinat kuumaan veteen likoamaan. Anna hautua sipuliseoksen hautua n. 30 min tai kunnes viini haihtunut liki kokonaan. Lisää tomaattimurska ja kiehauta. Kippaa mukaan jauhelihaseos. Hämmennä ja mausta vielä makusi mukaan ras el hanoutilla, chilillä ja kanelilla. Anna hautua muutama minuutti. Valuta korintit/rusinat ja kaada ne mukaan. Anna hautua vielä 30 min. Mikäli seos alkaa kuivua, lisää hiukan vettä tai viiniä. Anna seoksen jäähtyä.

Lihaseoksen jäähtyessä friteerataan perunat. Kaada puhtaalle paistinpannulle oliiviöljyä niin, että se yltää noin perunaviipaleen puoleenväliin. Kuumenna öljy ja paista perunoita erissä muutama minuutti kummaltakin puolelta, niin että ne saavat kauniin kullankeltaisen värin. Nostele perunaviipaleet reikäkauhalla talouspaperille kuivumaan. Lisää öljyä ja paista loput erät. Kun kaikki perunat on paistettu, kaada puolet öljystä pois ja kippaa mukaan paprikapalat. Anna paistua rauhassa 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja lado päälle munakoisoviipaleet. Voitele viipaleet kevyesti oliiviöljyllä molemmin puolin ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita munakoisot uuniin ja paahda 15 min kääntäen puolta puolivälissä. Anna jäähtyä.

Valmista jogurtti-bechamel -kastike. Halkaise sipuli. Laita laakerinlehti leikkuupintaa vasten ja kiinnitä sipuliin kahdella neilikalla. Laita sivuun. Sekoita maito ja kerma keskenään. Kuumenna kattilassa voi ja lisää mukaan vehnäjauhot. Sekoita koko ajan ja anna jauhojen hetki kypsyä. Kaada maito-kermaseos kattilaan rauhallisesti kaiken aikaa sekoittaen/vispaten, niin ettei pääse syntymään klimppejä. Laita "sipulihärveli" mukaan ja anna hautua 10 min. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla mieleiseksesi. Anna jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt, ota sipuli pois ja sekoita mukaan jogurtti.

Kasataan moussaka. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota esiin vuoka. Omani oli neliskanttinen, 27 cm sivuiltaan, 6 cm syvä ja oli täydellinen. Lado pohjalle perunaviipaleet. Niiden päälle munakoisot ja sitten paprikat. Levitä lihaseos paprikoiden päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kaada béchamel-kastike lihan päälle ja ripottele parmesaani pinnalle. (Moussakan voi tehdä tähän asti valmiiksi etukäteen, kun päällystää vuoan kelmulla ja pitää jääkaapissa.) Laita moussaka uuniin ja paahda 30 min tai kunnes pinta alkaa kuplia ja hivenen ruskistua. Ota ruoka uunista ja anna asettua 10 min. Nauti uurastuksen hedelmistä!

* Ras el hanout on perinteinen marokkolainen mausteseos, jonka reseptejä löytyy rajattomasti. Perusaineet ovat yleensä kardemumma, kaneli, inkivääri, chili, korianteri, kumina, muskotti, paprika ja kurkuma. Ajattelin tehdä vaikeasti löydettävää seosta itse, mutta kun törmäsin Stockalla valmiiseen maustepurkkiin, kokeilin sillä. Hätävarana voisin korvata seoksen vaikka helpommin löytyvällä garam masalalla (vaikka se maantieteellisesti makua hiukan siirtääkin).

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat