Mainos
Mainos

Maalaiskeitto palvikinkusta ja vihanneksista

Tällä viikolla heitän muutaman köyhän (eteläisen) Italian ruokaohjeen, jossa ei makuja säästellä, mutta rahaa kylläkin. Cucina povera eli köyhä keittiö nojaa yksinkertaiseen, omaan maan anteihin nojaavaan ruoanlaittoon. Pääpaino on kasviksissa, mutta liha usein kruunaa makua. Niin toivoisi meillä Suomessakin olevan.

Rustiikkinen vihannes-possukeitto pohjaa valtavan hyvään italialaiskeittokirjaan Italialaiset mestarit, mutta ainesosia on muutettu siten, että homma hoituu lähikaupankin valikoimalla. Palvikinkkuun on tosin vakuumipakattuna tungettu jos jonkinlaista mömmöä eli jos vain suinkin mahdollista, osta se kunnon lihakauppiaalta. Oma 400 gramman palaseni taisi kustantaa vitosen kauppahallin tiskiltä.

Maalaiskeitto

neljälle

puolikas keräkaali (pienehkö), paksuina viipaleina

400 g palvikinkkua (palana)

1 sipuli, rouheasti pilkottuna

1 sellerinvarsi, rouheasti pilkottuna

1 porkkana, rouheasti pilkottuna

1 peruna, rouheasti pilkottuna

1 puska salaattia (käytin sydänsalaattia)

kourallinen kirsikkatomaatteja (kokonaisina)

1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna

muutama mustapippuri

1,5 l vettä

neitsytoliiviöljyä

suolaa

Kiehauta 1,5 l vettä, lisää suolaa ja kaalisuikaleet. Anna kiehua 5 min. Valuta ja laita sivuun. Laita kattilaan sipuli, porkkana, kinkku, peruna, tomaatti, fenkolisiemenet ja mustapippurit. Kun liemi kiehuu, vähennä lämpöä, laita kansi päälle ja anna kiehua hiljaa tunnin ajan.

Nouki kinkku pois keitosta, leikkaa ihra pois ja leikkaa isohkoiksi palasiksi. Laita palat takaisin keittoon yhdessä kaalin ja salaatin kanssa. Maista ja mausta mieleiseksi. Kansi päälle ja anna hautua reilu 30 minuuttia. Annostele lautaselle ja lorauta päälle hiukan hyvää oliiviöljyä.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.