Lohiseljanka

lohiseljanka
Lohiseljanka MTV

Seljanka kuuluu venäläisen keittiön tunnetuimpiin ruokiin. Meillä se on niittänyt suosiota mm. Yhtenä Mannerheimin lempiruoista. Marski tykkäsi nauttia sitä kalaversiona, mutta perinteisiin versioihin kuuluvat myös sieni- ja lihaseljanka.

Tämänkin ruoan alkutaival lähtee maaseudun köyhälistöstä, joka nautti tuota rikkaan mausteista lientä jo Iivana Julman aikoina 1500-luvulla. Sittemmin liemi on saanut mukaansa runsaammin höysteitä ja muuttunut koko kansan herkuksi. Tomaattisen voimakas keitto saa mukaansa mm. suolakurkkua, oliiveja, kapriksia ja chiliä. Tämä seljanka käyttää kalana lohta tuoreena ja lämminsavustettuna. Tuloksena moniulotteinen, rikas ja tulvillaan makua oleva keitto, joka toimii arjessa ja juhlassa. Upea talviruoka!

PS. Tsekkaa myös muut merelliset keittoreseptit:

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

Lohiseljanka

250 g tuoretta, nahatonta lohifileetä, suupaloiksi pienennettynä
200 g lämminsavulohta, suupaloiksi pienennettynä
1 pieni sipuli, hienonnettuna
1 porkkana, raastettuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl savupaprikaa
1 laakerinlehti
puska tilliä, hienonnettuna
puska lehtipersiljaa, hienonnettuna
2 suolakurkkua, hienonnettuna
1,5 l kalalientä
2 kiinteämaltoista perunaa, hienonnettuna
150 g kivettömiä vihreitä oliiveja, karkeasti hienonnettuna
1 rkl kapriksia
1-2 jalapeñoa tai turkkilaista paprikaa purkista, siivuina maun mukaan
1 sitruunan mehu
kasviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuumenna öljyä isossa kattilassa ja kuullota sipulia ja porkkanaraastetta muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää tomaattipyree, savupaprikaa, mustapippuria, loraus kalalientä ja suolakurkut, sekoita ja kypsennä muutama minuutti. Lisää loput liemestä ja anna porista hiljalleen ilman kantta 1,5 h.

Lisää oliivit, kaprikset ja jalapeñot sekä 2 rkl kunkin purkkilientä. Lisää mukaan perunakuutiot ja anna porista vielä 15 min. Lisää sekaan lohipalat, sitruunamehu ja (melkein kaikki) yrtit. Sekoita, maista ja mausta mieleiseksi. Annostele ja tarjoile loppujen yrttien kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.