Lihapullat osa 5 - falafelit

MTV Oy, All rights reserved

Pallerosaaga jatkaa kasvislinjalla. Viimeksi nautimme turkkilaishenkisiä linssipullia. Nyt matkaamme entistä etelämpään ja Lähi-itään. Falafelit ovat suosittua pikaruokaa myös Suomessa. Itse tehtyinä niiden oma maku nousee tietenkin paremmin esiin.

Pyörähdä myös muualla lihapullasaagan maissa:

Kikherneistä tehdyt pallerot maistuvat varmasti myös lihansyöjille. Niissä on rakennetta, makua ja ne paistetaan reilussa rasvassa. Niitä voidaan syödä riisin tai salaatin kera tai kääräistä ne katuruokamaisesti pitaleivän sisään. Tai ihan pelkästään sormiruokana. Tahinikastike tuo annokseen eksoottisen lisän, joka täydentää makumaailman täydelliseksi. Tahini on seesaminsiemenistä tehtyä tahnaa. Sitä myydään mm. isommissa marketeissa ja itämaisissa ruokakaupoissa.

Ja sitten tunnustus. Mokailen yllättävän harvoin keittiössä enkä siksi kommelluksista raportoikaan. Falafelien kohdalla tein tällä kertaa täsmälleen saman mokan kuin edellisellä kerralla. Tein pullista vegaaneja enkä paneroinut niitä korppujauhoilla ja kananmunalla. Yritin friteerata niitä runsaassa öljyssä, mutta ne murenivat täysin. Onneksi taikinaa oli tehty tarpeeksi ja sain paistettua toisen satsin pannulla pienemmässä rasvassa. Pidän paneroidusta versiosta enemmän. Se antaa rapsakan pinnan ja maistuukin paremmalta. Makuasioita. Kannattaa kokeilla molempia. Paneroidut onnistuvat helpommin friteeratessa.

Kuivatut kikherneet ovat todella edullisia ja niitä kannattaa pitää kaapissa varalla. Niitä joutuu kuitenkin liottamaan vuorokauden ajan eli spontaani kokkailu onnistuu vain purkitetuilla kikherneillä.

Falafelit

n. 18 kpl

2 dl kuivattuja kikherneitä tai purkillinen "valmiita"

1 sipuli, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 rkl juustokuminaa

1 rkl korianterinsiemeniä

pieni ripaus chilirouhetta

1 tl leivinjauhetta

puntti lehtipersiljaa, hienonnettuna

puoli punttia korianteria, hienonnettuna

kasviöljyä, esim. auringonkukkaöljyä

suolaa

pippuria

kananmuna

korppujauhoja

tahinikastiketta (resepti alla)

Mikäli käytät kuivattuja kikherneitä, laita ne likoamaan isoon, vedellä täytettyyn kulhoon vajaaksi vuorokaudeksi. Huuhdo ne lopuksi. Paahda juustokuminaa ja korianterinsiemeniä pannulla hetken aikaa. Laita ne mortteliin ja jauha hienoksi. Sekoita kaikki ainekset (ei öljyä) yhteen kulhossa. Survo survimella mössöksi. (Yritin blenderillä ja sauvasekoittimella, mutta ei onnistunut.) Pyörittele pingispallon kokoisia palleroita. Mikäli paneroit pullat, riko kananmunan rakenne kulhossa ja kasta pullat siinä ja pyörittele ne korppujauhoissa. Kuumenna pannulla öljyä ja paista pallot kullanruskeiksi. Tarjoa tahinikastikkeen kera.

Tahinikastike

1 dl tahinia

1 dl maustamatonta jogurttia

1 sitruunan mehu

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

ripaus paprikaa

ripaus suolaa

Sekoita ainekset yhteen ja mausta mieleiseksi. Käytä falafelien kanssa tai vaikka salaatinkastikkeena.

"Hyvin rasvainen falafel-keitto"

Näin säälittäviltä näyttivät uppopaistetut kuorruttamattomat falafelit.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat