Lihapullat osa 2 - Espanja

MTV Oy, All rights reserved

Lihapulla lienee kaikkein globaalein ruoka. Tuntuu siltä, että jonkinlainen pallero löytyy jokaisen maan keittiöstä. Milloin se on sika-nautaa, milloin possua, milloin kanaa ja joskus taas kalaa. Loput maailmankolkat onkin täytetty kasvispulleroilla. Tämä saaga tulee kattamaan ne kaikki. Ainakin suurpiirteisesti. Lihapullasarjan ensimmäisessä osassa maustoin sika-nautaa italialaisittain. Nyt mennään rannikkoa pitkin länteen ja Espanjaan. Sopii tilanteeseen hyvin, sillä aloitan juuri espanjankielen kertauskurssit.

En ole koskaan käynyt Espanjassa, joten maut ovat aavistuksia oikeasta. Sen verran olen tapaksia kuitenkin kokkaillut ja maistellut sekä taustoja lukenut, että uskon hahmottavani maan keittiön ominaispiirteet. Espanjalaisissa lihapullaresepteissä on raaka-aineena useimmiten porsasta, joten mennään sillä. Ominaisin hispanialainen mauste on savupaprika. Sitä löytyy makeana, tulisena ja siltä väliltä. Kannattaa testata, mikäli et ole vielä maistanut! Flamenco kaikuu korvissa aina, kun ripottelet sitä ruokaan. Ja valkosipulia reippaasti kyytipojaksi.

Tein tapaksen kaltaisille pullille tuhtia makua pullistelevan tomaattikastikkeen, jolle portviini antaa hienoa syvyyttä. Pullien kanssa sopii myös perinteinen ja hauskan erilainen mantelikastike.

HUOM! Voit käyttää pullissa persiljan sijaan/lisäksi kaikenlaisia tuoreyrttejä kuten oreganoa, korianteria, rosmariinia, minttua, basilikaa tai rakuunaa. Muista aina paistaa ensin koepallo ja säätää taikinan maku sen jälkeen mieleiseksi!

Espanjalaiset lihapullat

400 g porsaan jauhelihaa

1 punasipuli, hienonnettuna

1 kananmuna

0,5 dl tuoreita leivänmuruja tai korppujauhoja

pieni nippu lehtipersiljaa, hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 tl juustokuminaa, jauhettuna

1-3 tl savustettua paprikajauhetta

0,5 chilipalko, hienonnettuna

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Lorauta käsillesi hiukan oliiviöljyä ja yhdistä kulhossa pullataikinan ainekset. Pyöritä taikinasta saksanpähkinän kokoisia palleroita. Niitä tulee n. 20 kpl. Kuumenna pannu ja lorauta sille hiukan öljyä. Paista koepallo ja säädä taikinan maku mieleiseksi. Paista pullat kauniin ruskeiksi. Pidä valmiit pallerot lämpiminä. Tarjoa mieleisesi kastikkeen kera.

Portviini-tomaattikastike

1 tlk tomaattimurskaa

2 dl portviiniä

1 punasipuli, hienonnettuna

1 porkkana, hienonnettuna

1 varsisellerin varsi, hienonnettuna

1 laakerinlehti

muutama basilikanlehti

oliiviöljyä

sokeria

suolaa

pippuria

Kuumenna kattila keskilämmölle. Lorauta hiukan öljyä ja freesaa kasviksia muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät. Lisää portviini ja anna kiehahtaa. Lisää loput ainekset ja poreilla hiljaa 15 min. Mausta mieleiseksi sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Mantelikastike

2 dl kanalientä

2 dl kuivaa valkoviiniä

0,5 dl kuorettomia manteleita

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

siivu vaalean leivän sisusta, paloina

ripaus sahramia

puolikas sitruuna

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Kuumenna lihapullissa käyttämäsi paistinpannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta oliiviöljyä. Paahda leipäpalasia ja manteleita, kunnes ne ovat kauniin ruskeita kauttaaltaan. Lisää valkosipuli ja sahrami ja kuullota puoli minuuttia. Kaada mukaan viini ja anna kiehahtaa. Lisää kanaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta seos blenderissä (tai sauvasekoittimella sopivassa astiassa). Kaada kastike pannulle tai kattilaan ja lisää sekaan lihapullat. Hauduta 30 min. Purista sitruunan mehua päälle ja ripottele koristeeksi persiljaa.

Löytyi vanha pieni kuva mantelisoosista. Ei niin nätti annos, mutta sitäkin parempi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat