Lihapullat osa 19 - Lähi-itämaiset kibbeh-pullat

Lähi-idän perinteisistä kibbeh-pullista tekee mahottoman mehevän taikinassa oleva bulguri ja uppopaistaminen. Meze-pöytään tai pottumuusin kylkeen!

Lihapullasaagasta on kertynyt jo valtava, mutta maailma tarjoilee alati lisää makuja pallon muotoon pyöriteltyinä. Lähi-idän klassikko kibbeh on jäänyt välistä vahingossa. Kyseessä on mm. Libanonissa, Syyriassa, Palestiinassa, Jordaniassa, Egyptissä ja Irakissa suosittu, jenkkifutiksen muotoinen lihapulla, jonka taikinaan sekoitetaan bulguria tekemään siitä kuohkea ja mehevä. Lue lisää kibbehin taustoja Wikipediasta.

Tässä versiossa pulla täytetään mausteisella jauhelihaseoksella. Oh yes, liha täytetään lihalla. Pullat uppopaistetaan, jolla niihin saadaan rapsakka pinta. Lihaksi kannattaa valita vähärasvaista vaihtoehtoa kuten naudanpaistia, lammasta tai kuten itse taioin pakkasesta, hirveä. Perinteinen tapa on jauhaa lihataikina mahdollisimman sileäksi, mutta itse tykkään hivenen rustiikkisemmasta koostumuksesta ja jätin taikinan krouvimmaksi. Paistaessa se tosin halkeili herkemmin kuin tiivis massa.

Kibbeh-pullat ovat täydellinen lisä meze-pöytään ja toimivat loistavasti sormin syötyinä, erilaisiin lähi-itämaisiin sooseihin dipattuina. Toisaalta nämä menevät täydellisesti ihan vaikka pottumuusinkin kera. Tein tällä kertaa kylkeen laiskan miehen tzatsikin, jossa jätin kurkun jogurtista kokonaan pois. Oikein hyvää näinkin.

Kibbeh-lihapullat
4-8 hlölle riippuen muusta tarjottavasta

Pullataikina:
400 g vähärasvaista jauhelihaa, esim. naudan paistijauhelihaa
2 dl bulguria
1 sipuli, hienonnettuna
2 tl juustokuminaa, jauhettuna
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria, jauhettuna

Täyte:
n. 100 g vähärasvaista jauhelihaa, esim. naudan paistijauhelihaa
1/2 sipuli, hienonnettuna
2 rkl kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä
1/4 tl kanelia
1/2 tl maustepippuria
suolaa
mustapippuria

1 l kasviöljyä uppopaistamiseen, esim. rypsiöljy
lehtipersiljaa, viimeistelyyn
valkosipulista jogurttikastiketta (resepti alla)

OHJE: Laita bulguri kulhoon ja täytä se vedellä. Anna levätä 20 min. Valuta vesi kunnolla pois sihdin avulla.
Tee pullataikina. Kuullota paistinpannulla keskilämmöllä sipulisilppua muutama minuutti. Ota pannulta ja anna jäähtyä. Sekoita kulhossa yhteen jauheliha, kuullotettu sipuli, valutettu bulguri, juustokumina, suola ja mustapippuri. Voit tässä vaiheessa ajaa monitoimikoneella massan sileäksi, jos haluat tiiviimmän koostumuksen. Ei oo pakko.
Tee täyte. Ruskista pannulla jauheliha. Lisää sekaan sipulisilppu ja mausteet. Anna pehmetä muutama minuutti ja ota pannu liedeltä. Sekoita mukaan pinjansiemenet. Anna seoksen jäähtyä.
Muotoile pullataikinasta kosteilla käsillä kananmunan kokoisia ja muotoisia palloja. Työnnä sormi pallon keskelle ja tee onkalo. Täytä onkalo täytteellä ja painele tiiviisti pallo uudelleen kasaan.
Kuumenna paistoöljy 180 asteeseen. Älä päästä 200 asteeseen tai se voi syttyä. Mittari auttaa. Uppopaista lihapalleroita öljyssä osissa n. 4 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan. Tarjoile kuumina tai huoneenlämpöisinä valkosipulisen jogurttikastikkeen kanssa.

Valkosipulinen jogurttikastike
1,5 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 tl neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
vajaa kourallinen mintunlehtiä, hienonnettuna
suolaa

OHJE: Vatkaa jogurtti notkeaksi. Sekoita mukaan loput ainekset. Mausta suolalla mieleiseksi.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.