Lihapullat osa 15 - Papas Rellenas, jauheliha-perunakroketit

MTV Oy, All rights reserved

Keittokirjasatoa pukkaa kovaa tahtia ja laatu tuntuu senkun paranevan. Yksi kevään parhaista opuksista syntyi Henri Alénin ja Annukka Oksasen yhteistyönä. Vuoden keittokirjan pohja lepää Italiassa, mutta sävyjä haetaan myös Kauko- ja Lähi-idästä kotikontuja unohtamatta, mitään erityisemmin alleviivaten. Erinomainen keittiön yleiskirja, joka tarjoaa helppoja ruokavinkkejä arkeen ja hiukan juhlaankin. 

Ensimmäinen oma noukinta heittää juurensa kuitenkin Etelä-Amerikkaan. Papas Rellenas on alunperin chileläisen ja perulaisen keittiön luomus, vaikka perunakroketteja ympäri maailman syödäänkin. Ruoan makumaailma on reseptin perusteella hyvin kansainvälinen ja toimii täydellisesti suomalaiseen suuhun sanonnan positiivisessa merkityksessä. Eli makua löytyy juuri niin paljon kuin haluaa. Käytännössä kyse on perunamuusin sisään jemmatusta jauhelihaseoksesta, joka pyöräytetään palloksi ja uppopaistetaan pinnaltaan rapsakaksi ja sisältä meheväksi. Täytettä voi muokata oman maun, mielikuvituksen ja jääkaapin sisällön mukaan. Täydellistä sormisyötävää illanistujaisiin tai vaikka brunssille.

PS.Unohdin ostaa paprikaa, mutta toimi mainiosti ilmankin. Reseptissä käytetään 4 kananmunaa, mikä on mun mielestä aivan yliampuva. Itse pärjäsin loistavasti kahdella. Reseptissä neuvotaan myös pistämään paistovalmiit pallerot pariksi tunniksi tiivistymään jääkaappiin, mutta hyviä tuli ilmankin lepuutusta.

HUOM!Tsekkaa lukuisat muut enemmän ja vähemmän lihaisat pallero-ohjeet!

Papas Rellenas

4 isoa perunaa (esim. Rosamunda)

1 rkl perunajauhoja

2 tl suolaa

1 iso sipuli

1 paprika

2 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

400 g naudanjauhelihaa

mustapippuria

1 rkl tomaattipyreetä

1 rkl punaviinietikkaa

Tabascoa

2 munaa

3 dl korppujauhoja

2,5 dl vehnäjauhoja

1 l kasviöljyä uppopaistamiseen

Kuori perunat ja keitä ne hyvin suolatussa vedessä. Valuta kypsät perunat ja anna niiden kuivahtaa hetki kuumassa kattilassa. Lisää 1 tl suolaa ja murskaa perunat perunasurvimella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita perunajauhot varovasti mukaan.

Hienonna sipuli, paprika ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi. Lämmitä pannulla 1 rkl öljyä ja ruskista jauheliha. Laske hieman lämpöä ja kuullota samalla pannulla kasvikset, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Älä ruskista kasviksia. Sekoita joukkoon 1 tl suolaa, pari pyöräytystä mustapippuria myllystä, tomaattipyree, punaviinietikka ja Tabascoa maun mukaan. Hauduta lihakastiketta vielä noin 10 minuuttia.

Valmistele leivitys. Riko ja sekoita kananmunat yhteen kulhoon. Kaada vehnäjauhot toiseen ja korppujauho kolmanteen. Muotoile huoneenlämpöisestä perunasoseesta golfpallon kokoisia palloja. Halkaise pallo kahtia ja painele molempiin puolikkaisiin sormella pieni kolo. Täytä kolo lihakastikkeella ja paina puoliskot yhteen ja pyöritä varovaisesti palloksi.

Leivitä perunapallerot. Pyöräytä ne ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Pane perunapallerot jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, jotta niistä tulee tiiviitä (en laittanut ja hyviä tuli).

Lämmitä öljy kattilassa tai rasvakeittimessä noin 180-asteiseksi. Uppopaista pallerot kauniin kullanruskeiksi ja nosta talouspaperille valumaan ennen tarjoilua.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.