Lihapullat osa 14 - pohjoisafrikkalaiset karitsapullat Vapun tapaan

MTV Oy, All rights reserved

Vappu Pimiä heitti hienon lisän lihapullasarjaani. Hän teki myös kivan keittokirjan, joka toimii monipuolisesti arkena ja juhlassa. Vapun keittokirja ei nojaa mihinkään otsikkoon. Siitä löytyy ruokia ihan jokaiseen tilanteeseen, jokaiselta mantereelta. Yleisilme on tyylikkään minimalistinen. Kuvilla ei revitellä, mutta niitä on tarpeeksi. Lisäksi pidän niiden sopivasta kotikutoisuudesta ilman nykyään yleistä, viimeisen päälle stailausta.  

Pakkasessa oli reilusti jauhelihaa, joten valitsin Vapun pohjoisafrikkalaisen reseptin lihapullille. Pidän alueen mauista paljon enkä ollut vähään aikaan niitä kokkaillut. Hyvältähän ruoka maistui. Tekisin kuitenkin yhden olennaisen asian toisin kuin reseptissä. Lihapullien kypsentäminen kastikkeessa ilman paistamista ehkäisee lihankäryä keittiössä, mutta pullien rakenteesta tulee melko hauras. Kun pullia vielä pyörittelee kesken haudutuksen, on niiden hajoaminen kunnon uhka. Niinpä ehdotan pullien kevyttä ruskistamista ennen kastikkeeseen laittoa.

Karitsapullat Pohjois-Afrikan sävyin

4-5 annosta

500-600 g karitsan jauhelihaa

1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa

2 tl kuivattua tai kourallinen tuoretta minttua

1 sitruunan mehu ja kuori

2 tl ras el hanout -maustetta

1 tl harissatahnaa

1 kananmuna

1 dl korppujauhoja

1 tl suolaa, mustapippuria

Kastike:

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 kanelitanko

500 g paseerattua tomaattia

1-2 dl punaviiniä

vettä, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, sokeria

Pese sitruuna lämpimällä vedellä ennen kuoren raastamista. Sekoita pullien mausteet, muna ja korppujauhot keskenään kulhossa. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä ja laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. (Voit tässä kohtaa pyörittää pullat ja ruskistaa ne kevyesti pannulla öljyssä.) Silppua sipulit pieneksi ja kuullota ne tilkassa oliiviöljyä uuninkestävässä kannellisessa padassa tai kattilassa.

Kaada joukkoon viini ja lisää sekaan paseerattu tomaatti, kanelitanko ja hiukan vettä. Lisää myös vähän suolaa ja pippuria sekä ripaus sokeria. Kun kastike alkaa porista, pyörittele taikinasta pieneen kämmeneen sopivia pullia. Lisää pullat yksitellen kiehuvaan kastikkeeseen. Kun olet pyöritellyt koko taikinan pulliksi, kääntele vähän kastiketta varovasti pullien päälle. Jos kastiketta on todella vähän eivätkä pullat peity, lisää vettä. Hämmennä varoen ja peitä kannella. Pane pata uuniin ja annan hautua vähintään tunti, mieluusti kaksi. Tarkista välillä, etteivät pullat pääse kuivumaan ja kääntele niitä varoen. nauti couscousin tai riisin kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat