Kuolema kastikkeella - pirun tulinen salsa

MTV Oy, All rights reserved

Olen mielestäni tulisen ruoan ystävä, mutta hyväksyn, jos joku chilifriikki sanoo vastaan. Olen järkevän tulisen ruoan ystävä. Tulisuudelle täytyy aina löytyä peruste, joka ei saa olla tulisuus. Ruoassa kyse täytyy olla aina mausta kokonaisuudessaan. Ei pelkästä poltosta, joka peittää muut osaset. Suomalainen chilikulttuuri on vielä alkutekijöissään, minkä paljastaa perusmarketin tarjonta. ”Punainen chili” on yleisin ja yleensä ainoa lajike. Bulkkichilin tulisuutta ei voi tietää ennen maistamista. Joskus se on melkeinpä makeaa, joskus taas kielenkärkeä kihelmöi monta minuuttia pientä palaa maistaessa. Kun marketti vähän panostaa, miedon chilin viereen isketään habaneroa. Itse nauttisin eniten juuri näiden välillä olevista tulisuuksista. 

Valikoiman takia olenkin vielä melko noviisi erilaisten chililajikkeiden suhteen. Itse olen kasvatellut niitä hiukan vaihtelevalla menestyksellä. Toivotaan taas parasta tänä kesänä. Monta versoa on kasvamassa. Marketteihin kaipaisin silti eniten kuivattuja mietoja Poblano-chilejä, joita kutsutaan anchoiksi. Niillä saa ruokiin hienon eksoottisia ja tummempia sävyjä kuin tuorechileillä. Ennen juhannusta löysin ensimmäistä kertaa Poblanoja marketin hevi-osastolta. Lajikkeita oli tarjolla muutenkin ja pussiin kertyi viittä laatua.

Ja siksipä sattui jackpot kohdalle, kun haaveilemaani chimachangaan eli uppopaistettuun burritoon valmistettiin pirun tulinen soosi, jota kuvaa parhaiten sen nimi, Kuolema kastikkeella. Shay Olan Meksikolaista meksikolaisittain -kirjan resepti tuntui ellei oikeasti tappavalta, niin kidtukselta joka tapauksessa. tein siitä oman versioni, jonka tulisuutta säädin mieleisekseni tai oikeammin juuri omaa kipurajaa kolkuttelevaksi. Tuli samalla superhyvä dippi nachoille. Laitan tähän molemmat versiot.

VINKKI!Mökiltä ei löytynyt sauvasekoitinta, jolla soosin olisi saanut sileäksi, joten nautin sen karkeana ja veikkaan, että se on jopa parempaa niin. Kunhan tulisimmat chilit on hienonnettu todella pieneksi, ettei tulipommeja iske suuhun. Muista suojakäsineet tulisimpia chilejä käsitellessä! En viitsi kertoa omakohtaisia kauhutarinoita…

Älä laita kaikkia chilejä kerralla lopulliseen seokseen, vaan maistele välillä ja säädä tulisuus mieleiseksi.

VINKKI 2!Tsekkaa meksikolaisreseptit, joiden kanssa tätäkin salsaa voi nautiskella.

Kuolema kastikkeella

5 dl

KIRJAN VERSIO:

400 g tomaatteja, halkaistuina

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

1 punasipuli, paloiteltuna 4 osaan

1 kokonainen valkosipuli

10 scotch bonnet -chiliä, eri värejä

5 kuivattua habaneroa

2 kuivattua anchoa

25 g tuoretta korianteria

3 limetin mehu

tilkka sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa

3 cl tequilaa

20 linnunsilmächiliä (rawit)

OMA INHIMILLINEN VERSIO:

400 g tomaatteja, halkaistuina

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

1 punasipuli, paloiteltuna 4 osaan

1 kokonainen valkosipuli

4 habaneroa

ripaus chilimurskaa

2 kuivattua anchoa

25 g tuoretta korianteria

3 limetin mehu

tilkka sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa

3 cl tequilaa

5 linnunsilmächiliä (rawit)

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Asettele tomaatit sisuspuoli ylöspäin paistovuokaan. Ripottele sokeri ja suola tasaisesti niiden päälle. Lisää punasipuli, valkosipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on selvästi mustunut.

Tällä välin paahda anchoja (ja kuivattuja habaneroja) kuivalla paistinpannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua ja tummua. Kääntele chilejä, jotta ne paahtuvat kevyesti kaikilta puolilta, mutta älä anna niiden palaa. Täytä kulho lämpimällä vedellä ja siirrä chilit siihen likoamaan 20-30 minuutiksi. Jos chilit kelluvat pinnalla, paina ne veden alle pienen lautasen avulla. Kun chilit ovat pehmenneet, valuta liotusvesi ja ota se talteen. Poista chileistä kannat ja siemenet.

Mittaa korianteri, limettimehu, viinietikka, tequila ja linnunsilmächilit tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi (tai pilko chilit todella pieneksi ja jätä seos raffimmaksi).

Kun vihannekset ovat paistuneet, poista ne uunista ja jätä jäähtymään. Purista paistetun valkosipulin sisus kuorestaan ja lisää se tehosekoittimeen. Laita tehosekoittimeen myös paistetut tomaatit, punasipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit. Lisää joukkoon vielä liotetut chilit ja soseuta seos tasaiseksi (tai pilko kaikki pieneksi ja jätä kastike raffimmaksi). Lisää tarvittaessa chilien liotusvettä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.