Kuhaa "romesco" ja mantelinen oliivihöystö

Selkeiden makujen kuha-annos, jossa valloittava määrä välimerellisiä höysteitä.

Perjantain kalapäivä on ollut parhaita ideoita meidän kulinaariseen elämään. Kiitos siitä vaimolle. Se varmistaa, että vähintään kerran viikossa syömme kalaa. Ja kun päivä on perjantai, tulee siitä tehtyä hitusen juhlavampaa. Ja kun kyseessä on kala, kypsentämiseen ei kulu paljoa aikaa työviikon päätteeksi. Erittäin suositeltava konsepti.

Tässä tyylikäs, kahden höystön kuha-annos, joka on jotenkin välimerellisen eksoottinen olemalla kuitenkin välimerellisen tuttu. Salaisuus piilee pikkelöidyssä, makeassa paprikassa, johon törmäsin sattumalta. Tähän toimii kaikenlainen säilötty paprika, mutta mitä parempaan panostat, sitä hienompia makuja saat. Paprika voi olla hitusen tulinen, etikan tasoittaman makea tai vain öljyyn tölkitetty. Kaikki toimii, mutta itse ihastuin tähän hapokkaan makeaan versioon, joka toimii loistavasti myös antipastona (kuva alhaalla).
Romesco-kastike on perinteisesti kastikemaista, mutta jätin ainekset mukaan vain pilkottuina, pienet paprikat osittain kokonaisina.

Kuhaa "romesco" ja mantelinen oliivihöystö
2 hlölle
300 g kuhafileetä
nokare voita
suolaa
mustapippuria

Romesco-kastike
2 salottisipulia, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
0,5-1 tlk/prk paprikaa (mieluiten makean pikanttista tai kevyesti tulista)
4-6 sardellifileetä
50 g manteleita, paahdettuina
muutaman timjaminoksan lehdet
3/4 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Oliivihöystö
1/2 dl vihreitä oliiveja karkeasti hienonnettuna
1/2 dl tummia oliiveja karkeasti hienonnettuna
70 g mantelilastuja, paahdettuna
4 sardellifileetä
1/2 punttia lehtipersiljaa
0,5 dl oliiviöljyä


Tee ensin romesco-kastike. Kuumenna pannu keskilämmölle ja lisää 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää sardellifileet ja timjami ja paista pari minuuttia. Lisää mantelit, paprika ja oliiviöljy ja anna hautua hiljaisella lämmöllä 15 min. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kipossa kaikki oliivihöystön ainekset keskenään.

Mausta kuhafileet suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu ja laita pohjalle nokare voita. Paista kuha kypsäksi molemmin puolin.

Tarjoile kuha romesco- ja oliivihöystön kera.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!