Koukuttavat parmesaani-rouskikset - Parmesan Oyster Crackers

Harvemmin tulee tehtyä itse snackseja. Sellaisia kunnon sipsin korvikkeita. Nyt tein "rouskiksia" ja jäin heti koukkuun. Kyllä, keksin tuon sanan itse.

Oyster Crackers ovat Jenkkien länsirannikon herkkua. Siellä ne höystävät keittoja, chilikulhoja ja clam chowderia, jota varten niitä nyt tein. Sellaisenaan niiden lähin sukulainen Suomessa ovat suolakalat. Tässä versiossa ne vielä paistetaan valkosipuliöljyssä rapeammaksi ja kruunataan gratinoimalla pinta parmesaanilla. Toimivat loistavasti chowderissa, mutta onneksi niitä jäi mukavasti yli. Superhyvää naposteltavaa sellaisenaan. Mutta varoitus, koukutusvaara! (Ehkä parempi tehdä heti tuplasatsi.)

VINKKI! Voit käyttää crackereita aivan kuten krutonkeja, mutta ne ovat isompia ja pärjäävät siten liemissä paremmin. Testaa myös salaateissa!

VINKKI 2! Voit tietty oikoa ja kuorruttaa kaupan suolakalat ohjeen mukaan. Lopputulos ei ole sama, mutta varmasti hyvä niinkin.

Parmesan Oyster Crackers
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 rkl / 30 g kylmää voita, pieninä kuutioina
0,75 dl kylmää vettä + lisää, jos tarvitsee

Kuorrutukseen:
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
2 rkl / 30 g voita
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl hienonnettua persiljaa
0,5 dl parmesaania raastettuna
suolaa
mustapippuria

OHJE: Sekoita kulhossa keskenään kuivat ainekset. Lisää voikuutioita nyppien seoksesta rakeista (kuten piirakkataikinaa tehdessä). Lisää vesi ja vaivaa kevyesti palloksi. Jätä taikinapallo peitettynä vartiksi lepäämään ja laita sillä välin uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Ota pallosta paloja ja rullaa niistä alle 0,5 cm paksuja pötköjä. Pätki pötkö 1,5 cm paloiksi. Laita palat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Laita pelti uuniin ja paista n. 15 min, kunnes paloissa alkaa näkyä hiukan tummempaa väriä. Laita uunin lämpö pois ja avaa luukku hiukan auki. Anna crackereiden rapeutua vielä 30 min.
Ota pelti uunista ja mausta crackerit suolalla.

KUORRUTUS: Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen. Ripottele valkosipulimurskan päälle hiukan suolaa. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle. Lisää voi, öljy ja valkosipulimurska. Pyöräytä valkosipulia ympäriinsä pannulla. Laita pannulle oyster crackerit ja persiljasilppu. Pyöräytä sekaisin. Levitä crackerit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Mausta suolalla ja pippurilla. Levittele pinnalle parmesaaniraastetta. Laita uuniin ja paahda n. 30 min, kunnes näyttää hyvältä. Anna jäähtyä ja tarjoile.
HUOM! Älä varastoi crackereita montaa päivää enkä edes ymmärrä, miten pystyisit siihen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.