Kööpenhamina ja ravintolat, osa 5 - Pluto

MTV Oy, All rights reserved

Reissun viimeinen illallinen osoittautui vaikeaksi valinnaksi. Vaihtoehtoja oli jäljellä valtavasti ja yynäilyyn kului tovi jos toinenkin. Vaimo bongasi lopulta Pluton, joka vaikutti vastustamattoman mielenkiintoiselta paikalta. Pieniä annoksia, yhteisesti jaettuna. Trendikästä sosiaalista syömistä.

Pluto sijaitsi kivenheiton keskustasta sivusta. Etsimme lähistöltä aperitiivipaikkaa ja huomasimme aivan Pluton vieressä olevan viihtyisän viinirafla Cloun, jonka ruokalistakin vaikutti mielenkiintoisalta. Itse Pluto oli lauantai-iltana täpötäynnä. Suuren avoimen tilan täytti puheensorina, lepattavat kynttilät ja äärimmäisen lämminhenkinen tunnelma. Paikalla oli suuren pöydän ympärillä koko suku, vieressä iso kaveriporukka ja tyttöjen iltaa, poikien iltaa, appivanhempien kestitsemistä jne. Poikkeuksellisen positiivinen ensivaikutelma. Tutkimme listaa ja menimme pikkuherkuista sekaisin. Päätimme helpottaa mieltämme ja venyttää vatsaamme ottamalla ainoan tarjolla olleen menun. 12 annosta (60 euroa). Ruokajuomaksi otamme pullon punaista ranskalaista, Andréa Calek Babiolea (53 eur). Pyydämme tarjoilijalta, josko yllätysmenun saisi ilman ankanmaksaa. 

Saamme ensimmäiseksi makupalaksi aivan järkyttävän hyvän friteeratun rillette-palleron. Heti perään pöytään tuodaan lautanen täynnä kahta pateeta, salamia, chorizoa ja maustekurkkuja. Hyvää lämmittelyä. Seuraavaksi pääsee jo huokauksia, kun eteen roudataan kokonainen taskurapu, jonka pääkoppaa nostaessa paljastuu sisälle laitettu hmm… mössö/seos taskuravusta, majoneesista ja kasviksista. Eikä aikaakaan, kun pöytään mahdutetaan vielä kolmas lautanen, jossa makunystyröihin kurkottelevat iberico-kinkkua, romainesalaattia ja parmesaania. Erinomaista, ei pientä piiperrystä ja alan hahmottaa, että illasta tulee vielä pitkä ja kylläisä.

http://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2013/10/photo_52-1024x733.jpg

Merten kiellettyjä hedelmiä

Seuraava kolmen satsi on merellinen. Ja sattumalta vastoin kaikkea ruokapolitiikkaani. Kukin pääraaka-aine on enemmän ja vähemmän epäeettinen rosvokalastuksen takia. Merikrottia laardilla ja salvialla päällystettynä tomaatin ja hollandaise-kastikkeen mehevöittämänä. Upea annos, jonka nielaisen syyllisyydentunnon kera. Väliin jättikatkarapuja härkäpapumuhennoksessa. Ja päälle ruijanpallasta pekaanipähkinöiden sävyttämänä. Rustiikkisen maistuvaa, rouheaa, mutta taitentehtyä ruokaa. Maut kättelevät ja taputtavat toisiaan selkään. Kypsyydet ovat justiinsa. Josko sitä lihaa seuraavaksi?

Överit

Homma jatkuu miniburgereilla. Aivan tajuttoman hyvillä, riivityillä vasikkaburgereilla kaalin, chipotle-chilin ja chilimajoneesin kera. Mehukas makupommi, joka kelpaisi aikuisten koossa yksinäänkin koska tahansa. Puoliväli ylitetty. Pökköä tulee pesään possumakkaran muodossa. Erittäin tuhtia. Tosin superhyvää. Haukon henkeäni. En nautinnosta, vaan tuskasta sisälläni. Ei pysty enää. Jälkkäriä. Mutta hetki lepoa ennen. Vaikka juustoja väliin. Ei. Ei tule. Tulee ankanrintaa lehtikaalin ja keltajuuren kera. Olisi ollut varmastikin mainio annos, mutta pelkkä lihanpalan näkeminen kuvotti. En ole kokenut vastaavaa ennen. Syön annoksen väkisin puoleenväliin, mutta on pakko heittää pyyhe kehään. Vatsalaukku tuntuu väkisin kiinnisurvotulta, täyteenahdetulta matkalaukulta. Pyydän armeliaasti tarjoilijaa pitämään taukoa jälkkäreiden kanssa. On kulunut reilu pari tuntia ja 10 ruokalajia.

Taas tulee. Makean lopun aloittaa "Mille-feuille"-tyyppinen lehtitaikina, vaniljajäätelö ja päärynänpuolikas. Aterian päätökseksi vadelmasorbettia, vadelmia sekä mantelikakkua. Jep jep, hyviä olivat, mutta olo oli kuin pakkosyötettävällä hanhella. Espressot sulattivat oloa hieman ja voivottelu loppui. Pystyn ehkä jopa kävelemään hotellille.

Mitä jäi käteen? Kerrassaan upea ravintolaelämys. Pluton kaltaista henkeä ei ole moneen ravintolaan onnistuttu puhaltamaan. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja pätevää. Meidän oma tarjoilija hurmasi vaimon sovinnaisuuden rajoille asti, mutta onnistuu silti saamaan minultakin pelkkää hehkutusta. Suuri tila täynnä porukkaa onnistuttiin ottamaan täysin haltuun eikä illan aikana yksikään ruokaa kiikuttanut tarjoilija sekoillut ajoituksissa tai muussa huomioonottamisessa. Loistava päätös upealle viikonlopulle!

LASKU: 2 x 12 ruokalajin yllätysmenu, pullo viiniä, 2 tuplaespressoa, kivennäisvesi yht. 188 euroa.

PlutoBorgergade 16

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!