Kööpenhamina ja ravintolat, osa 4 - Aamanns
Köpiksessä on muutama must-paikka smörrebrödin nauttimiseen. Adam Aamann nosti perinteisen lounasherkun uudelleen puheenaiheeksi muutama vuosi sitten päivittämällä sen nykäyksen ylöspäin. Delin ja taka-away -putiikin suosion myötä syntyi laajemmin pohjoismaista keittiötä esittelevä ravintola sekä smörrebröd-rafla aina New Yorkiin asti. Löytyisikö suomalaisesta perinteestä safka, jolla tehdä samat? Suomi-kytkös saatiin lokakuun alussa, kun Sasu Laukkonen kokkaili yhteisillallisen New Yorkin pohjoismaisen ruoan NORTH-festareilla. Mutta nyt oli aika kurkata voileivän huipulle smörrebrödin kotimaassa.
Lauantaina lounasaikaan alakerran leipärafla on reilu puolillaan. Tunnelmaa voisi kuvailla fiinin kotoisaksi. Asiakkaina ihmisiä laidasta laitaan. Eläkeläisiä, perhelounaita, kaveritreffejä ja pariskuntia. Palvelu on ystävällistä hienostuneella vivahteella. Pöytämme on tiskin vierellä ja mielenkiinto herää Aamannsin omiin keittokirjoihin sekä monenlaisiin maustettuihin snapsipulloihin. Herra Aamann on kirjoittanut aiheesta jopa opuksen. Lounasaikana suu ei ala silti napsua.
Yksi leipä riittäisi kevyeksi lounaaksi, mutta emme malta olla tilaamatta kahta. Juomaksi paikan molempia Herslevin panimon erinomaisia hanaoluita.
Peruna-smörre pekonilla, saksanpähkinöillä, kapriksilla, retiisillä ja ruohosipulimajoneesilla. Kanasalaatti-smörre rapealla sellerillä, omenalla ja ruissipseillä. Jersey-karjan sisäfileetä, pikkelöityä kurkkua, vihreää remouladea ja rapeaksi paistettua sipulia. Häränrinta-smörre pikkelöidyn porkkanan, piparjuuren, sipulin ja sinappisen majoneesin kera.
Juurilla, mutta päivitettynä
Kukin annos on huikaisevan hieno, mutta ei yltiöpiiperrystä. Hienoja makupareja, yksinkertaista kokkausta ajatuksen kanssa. Vaimon tekemät smörrebrödit häviävät silti yllättävän vähän näille. Se laskettakoon vaimon kunniaksi. :) Perinneherkun juuret on pidetty elossa eikä pilkottu olemusta osiin. Smörrebröd ei ole fine diningia ja tässä se on hiottu niin pitkälle kuin "lasikatto" antaa myöten. Ruoka, paikka ja palvelu antavat mahdollisuuden monenlaiseen syömiseen. Haukata leipä ronskisti oluen kera ohimennen tai kutsua suku koolle ja nauttia juhlava päivällinen tai lounas snapsien kruunaamana. Vihaan, kun joku neuvoo tietyn mestan olevan "must" kaupungissa. Todella harvoissa paikoissa sellaisia oikeasti löytyy. Smörrebrödin syvimmän olemuksen etsijälle Aamanns on likimain sitä.
LASKU: 2 olutta ja 4 smörrebrödiä yht. 77 euroa.
Aamanns Øster Farimagsgade 12, Kööpenhamina
• Katso myös aiemmat Köpis-osat:Kodbyens Fiskebar, Manfreds Vin ja Nose2Tail.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa