Kermaisen tuhti kurpitsa-pinaattilasagne

Kauden tuhdin lempeä kasvislasagne syntyy kurpitsan lämpimästä sävystä ja ricotta-pohjaisesta kastikkeesta.

Kurpitsa-pinaattilasagne
2 myskikurpitsaa (butternut)
750 g ricottaa (tai muuta tuorejuustoa)
4 dl kuohukermaa
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 salottisipuli, hienonnettuna
2 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl kuivattua basilikaa
muutama salvianlehti, hienonnettuna
2 tl chilirouhetta
suolaa
mustapippuria
annos marinara-kastiketta (ohje alla)
lasagnelevyjä
250 g pinaattia (tuore parempi, mutta käy myös pakaste)
1 dl parmesaaniraastetta
1 pallo mozzarellaa

OHJE: Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kuori ja pilko kurpitsat rouheiksi paloiksi. Laita palat uunipellille leivinpaperin päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes palat ovat haarukalla muusattavan pehmeitä.

Tee kurpitsan kypsyessä marinara-kastike ja ricotta-seos. Sekoita kulhossa ricotta, kerma, valkosipuli, salottisipuli ja mausteet ja yrtit. Maista ja mausta, kunnes seos maistuu hyvälle. Vispaa mahdollisimman sileäksi.

Kurpitsan tullessa uunista nosta lämpötilaa 200 asteeseen. Tilsi haarukalla kurpitsa mössöksi. Ota lasagnevuoka esiin ja lorauta pohjalle 1 dl marinara-kastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä pinnalle ricotta-seosta, kurpitsaa ja pinaattia. Tee samanlaisia kerroksia päälle, kunnes vuoka on täynnä tai ainekset loppu. Kaada loput marinara-kastikkeesta päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle. Ripottele pinnalle parmesaania ja revi mozzarellapallo soiroiksi päälle. Peittele vuoka foliolla (jos vuoka on ylös asti täynnä, kannattaa väliin laittaa leivinpaperi, ettei juusto tartu folioon). Laita uuniin 40 minuutiksi. Ota folio pois ja anna pinnan saada kaunis väri 10-15 minuutissa.

Ota uunista ja anna vetäytyä muutama minuutti. Tarjoile ja nauti.

Marinara-kastike
1 tlk mahdollisimman hyvää tomaattimurskaa
7 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 dl oliiviöljyä
hitusen chilimurskaa
2 basilikanvartta lehtineen
1 tl suolaa

OHJE: Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää valkosipulit ja kuullota niitä vajaa minuutti. Lisää chili- ja tomaattimurska. Mausta suolalla. Lisää mukaan basilikanvarret. Sekoita muutaman minuutin päästä. Anna poreilla hissukseen 15 min. Ota basilikanvarret pois. Tarkista maku.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.