Keittiöni klassikko: Nuudeliwokki

MTV Oy, All rights reserved

Tätä ruokalajia olen kokannut varmaankin enemmän kuin mitään elämäni aikana.

Haltiouduin joskus 90-luvulla Bar 9:n klassikkoannoksesta Kanakorianteri, joka maistui siihen aikaan hyvinkin eksoottiselta ja tutustutti minut korianterin lumoihin. Thairaflat eivät olleet vielä silloin nykyisessä suosiossa. Tehdessäni kotona ekan kerran Jamie Oliverin innoittamaa nuudeliwokkia, huomasin siinä paljon samaa. Ainakin korianterin suhteen. Myös vaimo ihastui tähän seurustelun alkumetreillä ja pyytää sitä aina silloin tällöin vieläkin. Teen tätä varsin vapaalla kädellä, mutta tässä reseptissä raaka-aineet ovat suurin piirtein balanssissa. Kannattaa maistaa ja maustaa mieleisekseen esim. kalakastikkeen, chilin ja limen suhteen. Viismaustetta löydät helpoimmin aasialaisista ruokakaupoista.

Katkisten syömisestä Koen nykyisin pienen pistoksen kokatessani katkarapuja niiden kalastuksen aiheuttamien ympäristöongelmien ja liikakalastuksen takia. Hivenen puhtaamman omatunnon saan, kun käytän kylmien merien pohjankatkarapuja (Pandalus borealis). Mikäli ostat ravut kalakauppiaalta, kysy ihmeessä, mistä ne ovat peräisin. Kaupan pakkauksista kannattaa lukaista tuoteseloste. Kestävän kehityksen MSC-sertifioidut kaktkikset ovat parhaita, mutta valitettavan harvinaisia. Jättikatkiksia ja tiikerirapuja pyrin välttämään kokonaan.

Nuudeliwokki

neljälle

300 g nuudeleita (riisinuudelit paras vaihtoehto)

200 g porsaan tai kanan jauhelihaa

150 g katkarapuja

2 tl viismaustetta

1 punasipuli ohueksi suikaloituna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 limen mehua

0,5 limen raastettu kuori

peukalonpään kokoinen pala inkivääriä, raastettuna

2 rkl kalakastiketta

1-2 tuoretta chiliä suikaloituna

1-2 kourallista paahdettuja cashew- tai maapähkinöitä

1 puska korianteria

1 puska minttua

2 rkl soijaa

kasviöljyä (pähkinäöljy parasta)

Liota tai keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna pannu, lorauta hiukan öljyä ja paista jauheliha. Mausta sitä viismausteella. Lisää sipuli, inkivääri, chili, limeraaste ja valkosipuli. Paista nopeasti. Lisää katkikset ja nuudelit, paista ja kääntele pikku hetki. Lisää kalakastike, limenmehu ja yrtit. Pyörittele kaikki sekaisin ja lorauta soijaa mukaan. Tarjoile heti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat