Kausiruokaa: Kurpitsa-gnocchit ja kermainen kantarellikastike

MTV Oy, All rights reserved

En muista, olenko maininnut, kuinka paljon rakastan gnoccheja. Suomesta niitä saa aniharvoin, mutta onneksi kotitekoiset ovat pienoisen vaivannäön väärtejä. Niiden tekeminen on itse asiassa varsin rentouttavaa puuhaa, johon voi ottaa vaikka lapset mukaan. Muodon ei tule ollakaan hifistelty. Katso tästä aiempia gnocchi-versioitani!

Koska puutarhasta noukittu kurpitsa tarjosi ruokaa useammalle päivälle, oli käyttötapoja mietittävä ahkerasti. Lopputulemana saimme aikaan lasagnen, hirmu kasan gnoccheja sekä salaattia (vaimon blogiin). Gnocchien ainekset ovat pitkälti samat kuin lasagnessa, mutta muoto täysin erilainen. Tuhtia, sydämellä tehtyä sesonkiruokaa. Ja kaiken lisäksi kasvisruokaa.

HUOM! Jauhon määrä on todella viitteellinen. Lisää niitä niin paljon, että taikinasta tulee nipin napin muovattavaa, ei kumia.

VINKKI!Gnocchit ovat hyviä pelkästään keitettyinä tai sen jälkeen paistettuina. Etenkin tässä reseptissä molempiparempi.

VINKKI 2!Jos gnoccheja tulee enemmän kuin pystyy kerralla syömään, kannattaa loput pakastaa keittämisen jälkeen. Loistavaa pikaruokaa, kun iso työ on tehty aiemmin.

Kurpitsa-gnoccheja ja kantarelleja kermaisessa kastikkeessa 8-12 hlölle (loput pakkaseen)

1,5 kg kurpitsaa

1 l kantarelleja

3 dl parmesaaniraastetta

1 iso sipuli, hienonnettuna

8-12 dl vehnäjauhoja

tusina salvianlehtiä, hienonnettuna

ripaus raastettua muskottipähkinää

1 tl kanelia

2 dl kermaa

75 g voita

3 dl kasvislientä

suolaa

pippuria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Paloittele kurpitsa parin sentin kokoisiksi palasiksi (Ole varovainen ja tiedä aina, missä terä menee kurpitsan sisällä.).Asettele palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Mausta suolalla, pippurilla, kanelilla ja muskotilla. Laita uuniin ja paahda n. 30-40 minuuttia. Ota pelli jäähtymään. Kaada kurpitsapalat astiaan ja muusaa ne mössöksi. Anna jäähtyä.

Ota desi kurpitsamössöä sivuun. Kippaa muutama desi jauhoja pöydälle. Tee keskelle kraateri. Kaada kraateriin kurpitsamössö, 2,5 dl parmesaania, 1 rkl suolaa ja puolet salvianlehtisilpusta. Mausta vielä pippurilla. Sekoita ainekset yhteen ja lisää tarvittaessa jauhoja niin paljon, ettei taikina tartu sormiin ja pöytään. Pyörittele sormen paksuisiksi tangoiksi ja leikkaa parin kolmen sentin palasiksi. Kerää gnocchit sivuun. Voit laittaa päälle pyyhkeen, etteivät ne kuivu. Kiehauta suolalla maustettua vettä isossa kattilassa. Laita gnocchit erissä veteen ja keitä, kunnes ne nousevat pintaan. Nosta reikäkauhalla pois.

Kun kaikki gnocchit on keitetty, voit paistaa ne voissa kullanruskeiksi ja pinnaltaan hiukan rapeaksi tai sitten ryhtyä suoraan kastikkeen tekoon. Kuumenna kastiketta varten iso paistinpannu. Paista kantarelleista kuivalla pannulla kosteus pois. Tiputa pannulle voita ja sipulia. Kuullota sipulia keskilämmöllä muutama minuutti. Kaada sekaan kerma, kasvisliemi, säästetty kurpitsamössö sekä loput salviasta ja parmesaanista. Sekoita, kiehauta ja laske lämpöä. Maista ja mausta mieleiseksi. Lisää sekaan gnocchit, anna niiden lämmetä ja annostele lautasille. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!