Katkarapukasari - retrojuhlaa

MTV Oy, All rights reserved

Peltilihapiirakan suosion myötä ajattelin, että voisi olla paikallaan nostaa muutama muukin retrohelmi takaisin parrasvaloihin. Useimmat 70-90 -lukujen ruoista ovat mielestäni tylsiä ja liian monta kertaa nähtyjä. Niiden joukossa on silti ruokalajeja, joihin ehti kyllästyä aikanaan, mutta kun edellisestä nauttimisesta on kulunut yli vuosikymmen, nousee maku muistoineen uusiin sfääreihin. 

Testasin katkarapukasaria ilman mitään twistejä. Sellaisena mukavan chilisenä tomaattiversiona. Yritin kovasti googlailla sille alkuperää, mutta en löytänyt. No, tein oman version, jonka halusin olevan mahdollisimman pelkistetty ja jota voi tuunata reseptin pohjalta moneen suuntaan. Oikein mainio oli näinkin. Paistoin patonkia kylkeen. Niiden resepti ehkä blogissa myöhemmin. Katkarapukasari kuuluu suomalaiseen puolimoderniin ruokaperinteeseen.

VINKKI!Voit tuunata kasaria mm. yrteillä, aurinkokuivatuilla tomaateilla, fetalla, Pastiksella... tai vaikka kaikilla niillä kerralla. Koostumus voi olla vähemmän kostea kuin kuvassa, mutta oikein hyvää näinkin.

Katkarapukasari

4-6 hlölle

400 g katkarapuja (kuorittuja)

1 iso sipuli tai 2 pientä, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1-2 punaista chiliä maun mukaan, hienonnettuna

1tlk tomaattimurskaa (400 g)

1 rkl tomaattipyreetä

1 dl kalalientä

1 dl valkoviiniä

1 tl sokeria

2 rkl puristettua sitruunamehua

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

(back upiksi Sriracha tai Tabascoa)

Kuumenna kattila keskilämmölle. Kuullota sipulia muutama minuutti ja lisää valkosipuli. Kuullota vielä minuutti. Sekoita mukaan tomaattipyree ja anna kypsyä minuutin verran. Kaada mukaan valkoviini ja anna poreilla pari minuuttia. Lisää kalaliemi, tomaattimurska, chili ja sokeri. Anna kiehahtaa varovasti. Laske lämpöä ja anna kevyesti poreilla 10 min. Lisää katkaravut ja anna niiden lämmetä. Älä keitä, etteivät mene kumiksi. Lisää sitruunamehu, suolaa ja pippuria. Maista ja mausta. Maussa tulisi maistua pieni chilin nostatus. Jos tarvii/haluat lisää tulisuutta, lorauta mukaan Srirachaa tai Tabascoa. Tarjoile patongin ja/tai riisin kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat