Katkarapukasari - retrojuhlaa
Peltilihapiirakan suosion myötä ajattelin, että voisi olla paikallaan nostaa muutama muukin retrohelmi takaisin parrasvaloihin. Useimmat 70-90 -lukujen ruoista ovat mielestäni tylsiä ja liian monta kertaa nähtyjä. Niiden joukossa on silti ruokalajeja, joihin ehti kyllästyä aikanaan, mutta kun edellisestä nauttimisesta on kulunut yli vuosikymmen, nousee maku muistoineen uusiin sfääreihin.
Testasin katkarapukasaria ilman mitään twistejä. Sellaisena mukavan chilisenä tomaattiversiona. Yritin kovasti googlailla sille alkuperää, mutta en löytänyt. No, tein oman version, jonka halusin olevan mahdollisimman pelkistetty ja jota voi tuunata reseptin pohjalta moneen suuntaan. Oikein mainio oli näinkin. Paistoin patonkia kylkeen. Niiden resepti ehkä blogissa myöhemmin. Katkarapukasari kuuluu suomalaiseen puolimoderniin ruokaperinteeseen.
VINKKI!Voit tuunata kasaria mm. yrteillä, aurinkokuivatuilla tomaateilla, fetalla, Pastiksella... tai vaikka kaikilla niillä kerralla. Koostumus voi olla vähemmän kostea kuin kuvassa, mutta oikein hyvää näinkin.
Katkarapukasari
4-6 hlölle
400 g katkarapuja (kuorittuja)
1 iso sipuli tai 2 pientä, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1-2 punaista chiliä maun mukaan, hienonnettuna
1tlk tomaattimurskaa (400 g)
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 tl sokeria
2 rkl puristettua sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(back upiksi Sriracha tai Tabascoa)
Kuumenna kattila keskilämmölle. Kuullota sipulia muutama minuutti ja lisää valkosipuli. Kuullota vielä minuutti. Sekoita mukaan tomaattipyree ja anna kypsyä minuutin verran. Kaada mukaan valkoviini ja anna poreilla pari minuuttia. Lisää kalaliemi, tomaattimurska, chili ja sokeri. Anna kiehahtaa varovasti. Laske lämpöä ja anna kevyesti poreilla 10 min. Lisää katkaravut ja anna niiden lämmetä. Älä keitä, etteivät mene kumiksi. Lisää sitruunamehu, suolaa ja pippuria. Maista ja mausta. Maussa tulisi maistua pieni chilin nostatus. Jos tarvii/haluat lisää tulisuutta, lorauta mukaan Srirachaa tai Tabascoa. Tarjoile patongin ja/tai riisin kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti