Kasvis-pho eli vietnamilainen nuudelikeitto (vegaaninen)

Raikas, mutta mukavan voimakkaita Kaukoidän makuja ja sävyjä tulviva keitto.


Hannan soppa -blogia pitävä Hanna Hurtta julkaisi syksyllä mainion keittokirjan nimeten sen ytimekkäästi sanalla Kasvis. Hannan reseptit ovat toimineet meidänkin taloudessa aina ja alati enemmän kasviksiin painottuva linja on tuntunut lukijalle luontaiselta eikä trendikkään päälleliimatulta kuten monissa muissa blogeissa. Ruoat eivät yritä olla mitään muuta kuin hyvää ruokaa, mikä lasketaan toiseksi valtiksi. Hyvää ruokaa, joka nyt sattuu olemaan kasviksista. Välillä voi mukana olla kananmunaa ja maitotuotteita. Mikä milloinkin toimii ilman tiukkaa pipoa.

Olemme kokanneet kirjasta muutaman ruoan. Jokainen niistä on ollut kiitoksen arvoinen. Mausteita olen käyttänyt välillä hiukan enemmän. Kasvis-kirja on selailijalle ja kokkaajalle selkeän tyylikäs yrittämättä olla senkään suhteen yhtään enempää kuin on tarvis. Raikas, herkullinen ja varsin laaja teos kasvisruoan pariin maku edellä. Sellaisia kirjoja ei ole tarpeeksi.

Valitsin postattavaksi pho-keiton, joka tuntuu olevan Hannan lempiruokia. Siksi sen oli oltava hyvä. Pho on täysillä vedettynä taidetta, mutta sen saa mahtumaan helposti arkeen kasvisversiona. Selkeitä, raikkaita makuja ja lämpöä talven pakkasilloille. Toimii tosin yhtä lailla keskikesällä. Ja on muuten vegaani.


VINKKI! Kirjan reseptissä ei käytetä riisinuudeleita, mutta vinkataan joukkoon sopivan tofun, Härkiksen ja Nyhtökauran. Riisinuudelit toimivat myös erinomaisesti. Sujautin mukaan myös retikkaa. Tähän keittoon voi käyttää helposti monenlaisia kasvistähteitä.

Kasvis-pho
neljälle
1,5 vettä
1 tähtianis
2 neilikkaa
0,5 tl korianterinsiemeniä
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
2 rkl ravintohiivahiutaleita (tai 2 rkl luomukasvisliemijauhetta)
1-2 tl hunajaa tai (kookos)sokeria
2 porkkanaa
1/2 kiinankaali
200 g portobello- tai siitakesieniä
1 rkl öljyä
1 tl soijakastiketta
1/2 ruukku korianteria
1/2 ruukku basilikaa
1/2 ruukku minttua
4 kevätsipulia
riisinuudeleita
tuoretta chiliä ja/tai Srirachaa
limettilohkoja


OHJE: Mittaa kattilaan vesi, tähtianis, neilikat, korianterinsiemenet, viipaloitu inkivääri, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuorittu, paloiteltu sipuli. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljakseen puolen tunnin ajan. Lisää sitten ravintohiivahiutaleet ja hunaja ja käännä hellanlevy pienimmälle teholle. Anna tekeytyä 10-15 min ja siivilöi sitten liemi.
Maista lientä ja lisää tarpeen mukaan suolaa tai makeutta. Kaada liemi takaisin kattilaan ja lisää keittoon ohuiksi nauhoiksi leikattu porkkana ja suikaloitu kiinankaali. Anna vihannesten kypsyä kuumassa liemessä sillä aikaa, kun paistat sienet ja keität nuudelit.
Laita nuudelit kypsymään pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista ne pannulla öljyssä kypsiksi. Mausta soijalla. Jaa liemi kulhoihin, lisää nuudelit ja viimeistele annokset sieniviipaleilla, tuoreilla hienonnetuilla yrteillä ja kevätsipulilla. Tarjoile keiton kanssa tuoretta chiliä ja/tai Srirachaa sekä limettilohkoja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.