Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

sivumaku-karitsa-kahdella-tapaa
MTV

Itsenäisyyspäivän ruoaksi oli paikallaan vetää kotimaisiin raaka-aineisiin nojaavaa, hitusen juhlavampaa ruokaa. Tuloksena karitsankyljystä sekä karitsanjauhelihasta ja ricottasta tehtyä krokettia. Höysteeksi oman maan maa-artisokkapyree.

Tähän ruokaan sopii hyvin lihaliemi- tai punaviinikastike, mutta itse en ole soosien ystävä, kun lautasella on tarpeeksi hyvälaatuista, mehevää lihaa. Vihreä salaatti toimii myös mainiosti lihaisan annoksen raikastajana.

En osta uusiseelantilaista karitsaa tai lammasta melkeinpä koskaan, koska sieltä tuleva liha on vetistä eikä maistu oikein miltään. Kotimaista on nykyisin jo varsin hyvin tarjolla, ainakin pakasteena ja sen laatu on pääosin mainio.

PS. Tämä blogi siirtyy vuodenvaihteessa osoitteeseen sivumaku.fi. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa  (myös Stories) ja Twitterissä.

Karitsan kyljykset ja kroketit maa-artisokkapyreen kera

4 hlölle

12 luun verran karitsankaretta
50 g kirkastettua voita (tai rypsiöljyä)
1 valkosipulinkynsi, veitsen lappealla terällä murskattuna
1 rosmariininoksan lehdet
suolaa
mustapippuria
maa-artisokkapyreetä (resepti alla)
ricotta-karitsakroketteja (resepti alla)

Tee ensin artisokkapyree ja valmistele kroketit paistokuntoon artisokan kypsyessä. Frittaa kroketit juuri ennen kyljysten paistamista.

Ota kare huoneenlämpöön ainakin tunti ennen paistamista. Leikkaa se kyljyksiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja kaada pohjalle kirkastettua voita ja lisää valkosipuli sekä rosmariini. Paista kyljyksiä 2 min per puoli ja aseta lautasille. Tarjoile krokettien ja maa-artisokkapyreen kera ja halutessasi myös lihaliemi- tai punaviinikastikkeen kera.

Maa-artisokkapyree:

300 g maa-artisokkaa, kuorittuna ja pienimmän palasen mukaan paloiteltuna
1 salottisipuli, hienonnettuna
1 l kasvislientä
nokare voita

Maa-artisokkapyree:

Kuumenna kattila ja laita pohjalle voi ja salottisipuli. Freesaa pari minuuttia. Lisää maa-artisokat ja kasvisliemi. Kiehauta ja laske lämpötilaa ja hauduta maa-artisokka kypsäksi, 20-30 min.

Valuta, mutta ota keitinneste talteen. Soseuta maa-artisokka sauvasekoittimella ja lisää keitin lientä tarpeen mukaan, jotta saa sopivan löysän pyreen. Lämmitä pyree lopussa kuumaksi.

Ricotta-karitsakroketit:

200 g karitsanjauhelihaa
100 g ricottaa
1 rosmariininoksan lehdet, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
vehnäjauhoja
1 kananmuna
100 g pankojauhoja
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä

Ricotta-karitsakroketit:

Ruskista ensin jauheliha kevyesti. Sekoita hyvin yhteen karitsa, ricotta, valkosipuli ja rosmariini sekä suolaa ja pippuria. Pyöritä seoksesta peukalon paksuinen pötkö ja leikkaa se peukalon mittaisiksi paloiksi. Pyöräytä vehnäjauhoissa ja ravistele ylimääräiset pois. Pyöräytä kroketit kevyesti vatkatussa kananmunassa ja kuorruta lopussa pankojauhoissa.

Kuumenna öljy 180 asteeseen ja uppopaista kroketit kullanruskeiksi. Nosta kroketit talouspaperin päälle valumaan ja paista heti kyljykset. Kroketeissa säilyy lämpö sen aikaa, mutta voit varmistella ja laittaa krokettien päälle foliota.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat