Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjä

karitsa-osso-buco
Karitsa-osso buco. MTV

Mainitaan jälleen, että syksy on kotimaisen karitsan ja lampaan sesonkia. On upeaa löytää llihatiskistä paikallista, ”oikealta maistuvaa” lihaa eikä tyytyä vetisen mauttomaan uusiseelantilaiseen, jota en toisaalta koskaan ostakaan.

Tällä kertaa kohdalle osui pihveiksi siivutettua karitsanpotkaa, josta syntyi tietenkin osso buco, pavuilla höystettynä.

VINKKI! Sama resepti toimii myös naudan osso bucolle. Italialaisittain tämä syödään sellaisenaan, mutta höysteeksi käy niin pasta, riisi kuin perunakin eri muodoissaan.

VIINIVINKKI! Hautunut liha kaipaa hautunutta viiniä. Nautin tämän kanssa nappivalinnan, tumman mehevän Masi Brolo Campofiorin Oro 2014, jonka sain näytteenä. Herkullinen viini, jonka pariin vielä palaan.

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

Karitsa-osso buco

4-6 hlölle:

1 kg karitsan- tai lampaanpotkaa 2-3 cm pihveinä
2 rkl vehnäjauhoja
1 sellerinvarsi, ohueksi siivutettuna
1 porkkana, hienonnettuna
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl valkoviiniä
1,5 dl kanalientä
1 tlk tomaatteja
3 timjaminvartta
1 rosmariininvarsi
1 laakerinlehti
0,5-1 tlk papuja purkista
kourallinen lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 sitruunan kuori, raastettuna
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

Taputtele liha kuivaksi kauttaaltaan. Leikkaa muutama lovi potkapihvien reunarasvaan. Niin ne eivät käpristy paistettaessa. Mausta kunnolla ja kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Pyörittele pihvit jauhoissa ja ravistele.

Kuumenna iso paistinpannu kuumaksi ja lorauta pohjalle oliiviöljyä. Ruskista lihoja molemmin puolin muutama minuutti. Ota lihat syrjään.

Kaada loraus vettä kuumalle pannulle ja kaavi pohja lastalla puhtaaksi. Kuumenna kattila keskilämmölle ja kaada pohjalle hiukan öljyä. Kaada mukaan selleri, porkkanat ja sipuli. Sekoita, kuullota muutama minuutti ja lisää valkosipuli. Kuullota vielä minuutti. Kaada sekaan pannun pohjalta irronnut "maku". Siirrä kasvikset toiselle sivulle ja laita pohjalle tomaattipyreetä. Anna sen kypsyä minuutti tai pari. Lisää viini ja sekoita ja anna porista melkein loppuun. Lisää kanaliemi, timjami, rosmariini, laakerinlehti ja tomaatit. Murskaa tomaatteja kattilassa ja sekoita kunnolla. Lisää liha mukaan ja sulje kannella. Anna hautua pari tuntia tai kunnes liha on hyvin mureaa ja potkaluu irtoaa helposti. Lisää mukaan pavut ja anna niiden lämmetä.

Ota yrtit ja laakerinlehti pois seoksesta. Maista seosta ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile lihaa tomaattisen seoksen kanssa ja viimeistele persiljalla ja raastetulla sitruunankuorella. Voit tarjoilla halutessasi pastan, riisin tai perunan kera.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat