Karamellipossu Farangin tapaan

MTV Oy, All rights reserved

Tomi Björkin ja Matti Wikbergin itämainen hyökyaalto Helsingin ravintolaelämään ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kukaan ei sitä pyytänyt, mutta kukaan siitä ei enää halua luopua. Itse en ole ehtinyt valitettavasti paikalle Farangiin, Gaijiniin tai Boulevard Socialiin. Tunnustelin sen sijaan Farangin tunnetuinta annosta, karamellipossua, kotona kokattuna. Reseptin tarjosi mainio Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -keittokirja. Tein siihen pientä hienosäätöä.

On hauskaa kokeilla ensin itse tehtyä annosta ja mennä sitten maistamaan, miltä sen "kuuluisi" maistua ja näyttää. Oman kokkailun pohja lepää vahvasti pohjoisvälimerellisissä ruoissa, joten oli hämmentävää jäädä sanattomaksi maistaessani ensimmäisen suupalan tästä herkusta. Olin toki aavistellut jotain loistavaa maistellessani karamellikastiketta, mutta lopputulos ylitti kaikki odotukset. Näin vahvaa makuelämystä en ole saanut itse koskaan aikaiseksi. Tein ruoan ensimmäistä kertaa kesällä mökillä ja nyt uudelleen kotona. Ensimmäinen kerta onnistui paremmin, mutta loistavaa jälkimmäinenkin oli. Tällä kokemuksella suosittelen tekemään kastikkeesta likimain tahmaista. Toisella kerralla se oli vain tuhdin kastikkeen oloista. Possua kannattaa paistaa kunnolla rapsakaksi kuitenkaan kuivattamatta sitä liiaksi. Ero on pieni, mutta merkittävä. Maista chiliä ennen kuin laitat sitä ruokaan. Ensimmäisellä kerralla kärkeen nousi makeus ja mausteeksi tulisuus, toisella kertaa päinvastoin. Ensimmäinen kerta oli parempi.

Valmistus aloitetaan jo edellisenä päivänä, mutta silloin täytyy liha laittaa vain hautumaan eli se ei ruuhkauta keittiötä tai arkiaskareita. Vaivannäkö palkitaan, trust me. Lue resepti ajatuksella ennen kuin alat hommiin. Siinä on muutama vaihe, mutta perusidea on yksinkertainen. Haudutetaan liha, tehdään kastike, friteerataan liha ja sekoitetaan kaikki yhteen.

PS. Kun haudutusneste kaadetaan karamelliin, suosittelee ohje käyttämään kattilankantta kilpenä, koska seos "räjähtää". Kaksi kertaa tehneenä ei räjähtänyt. Edes kunnolla sihahtanut. Siinä seison yksin keittiöritarina kattilankannen kanssa. Kannattaa silti olla varovainen. Jos vaikka levy ei ollut tarpeeksi kuumalla.

PPS. Originaali resepti kattaa 500 grammaa lihaa. Otin toisella kerralla 750 g kimpaleen ja kaikki hoitui yhtä hyvin samoilla ainesmäärillä.

PPPS. Pohdittiin Tampereen Sokoksen Alkon henkilökunnan kanssa melkoinen tovi tälle sopivaa viiniä. Valituksi tuli Chateau Ste Michelle Syrah, joka oli makealle ja hivenen tuliselle makupommille loistava vaihtoehto. En osaa sanoa, mikä olisi kaikista juomista se parhain, mutta viinin suhteen tämä oli löytö, johon ihastuin ihan muutenkin. Pääasia on, ettei tämän ruoan kanssa nautita tanniinista, vaan hedelmäistä viiniä. Kesällä taisi olla Gewürztramineria ja se sinnitteli mukana melko hyvin. Mielummin kuitenkin punaviiniä.

ENSIMMÄINEN PÄIVÄ

500-750 g kasleria

Haudutusliemi:

1 l vettä

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

1 ison peukalon kokoinen inkivääri, hienonnettuna

1 korianterinjuuri

3 valkopippuria

2 dl valkoviiniä

4 dl vähäsuolaista soijaa

0,5 dl ketjap manisia eli makeaa soijakastiketta

1 dl osterikastiketta

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Kiehauta (lihan vetävässä) kattilassa liemen ainekset ja lisää kasler liemeen. Laita liemi ja kasler kattilassa tai uunivuoassa uuniin ja hauduta 3,5-4 tuntia. Nosta liha kuivumaan astiaan, jossa voit pitää sitä yön yli. Siivilöi ja säästä liemi toisessa astiassa. Peitä foliolla ja laita paino lihan päälle (kts. kuva).

TOINEN PÄIVÄ

2 dl lihan haudutuslientä

4 tähtianista

1 kanelitanko

Kuori hyytynyt rasva haudutusliemen päältä. Kaada kattilaan 2 dl lientä ja lisää siihen tähtianis ja kaneli. Kiehauta ja anna jäähtyä.

2 rkl rapeaksi paahdettua valkosipulia

4 rkl rapeaksi paahdettua salottisipulia

400 g palmusokeria

1 dl vettä

2 punaista chiliä, ohuina renkaina

3 rkl riisiviinietikkaa

1 nippu korianteria

rypsi- tai auringonkukkaöljyä friteeraukseen

Paahda salottisipulia hiljalleen rapeaksi kuumalla pannulla pienellä määrällä öljyä. Tee samoin valkosipulille. Se palaa helposti, joten ole varovainen. Voit toki paahtaa molemmat myös uunissa. Jos pääsee kärtsäämään, kuten minulle ensimmäisellä kerralla, niin aloittaa paahtamisen vain alusta.

Tee karamelliseos. Kaada kattilaan palmusokeri ja vesi. Kuumenna hiljalleen, jotta sokeri alkaa sulaa. Kiehauta varovasti ja karamellisoi, kunnes seos alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Kaada varovasti sekaan haudutusliemi ja sekoita voimakkaasti. (Voit käyttää kattilankantta suojana, jos seos hiukan "räjähtää".) Keitä kasaan, kunnes kastike alkaa olla tuhtia karamellia, ei silti liisteriä.

Leikkaa possu nopan kokoisiksi paloiksi. Lämmitä friteerausöljy 170 asteeseen. Itse totean sen sen olevan valmista, kun pinnalle tiputettu tuoreyrtti alkaa sihistä. Friteeraa palat kullanruskeiksi ja nosta pois kattilasta talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräinen rasva pois. Yhdistä kulhossa possu, karamelliseos, chilirenkaat, korianteri ja rapea salotti- ja valkosipuli. Annostele ja tarjoile.

EDIT: Riisiviinietikka toimii pöytämausteena, jolla kukin voi taittaa annoksen makeutta mieleisekseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.