Tomi Björkin ja Matti Wikbergin itämainen hyökyaalto Helsingin ravintolaelämään ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kukaan ei sitä pyytänyt, mutta kukaan siitä ei enää halua luopua. Itse en ole ehtinyt valitettavasti paikalle Farangiin, Gaijiniin tai Boulevard Socialiin. Tunnustelin sen sijaan Farangin tunnetuinta annosta, karamellipossua, kotona kokattuna. Reseptin tarjosi mainio Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -keittokirja. Tein siihen pientä hienosäätöä.
On hauskaa kokeilla ensin itse tehtyä annosta ja mennä sitten maistamaan, miltä sen "kuuluisi" maistua ja näyttää. Oman kokkailun pohja lepää vahvasti pohjoisvälimerellisissä ruoissa, joten oli hämmentävää jäädä sanattomaksi maistaessani ensimmäisen suupalan tästä herkusta. Olin toki aavistellut jotain loistavaa maistellessani karamellikastiketta, mutta lopputulos ylitti kaikki odotukset. Näin vahvaa makuelämystä en ole saanut itse koskaan aikaiseksi. Tein ruoan ensimmäistä kertaa kesällä mökillä ja nyt uudelleen kotona. Ensimmäinen kerta onnistui paremmin, mutta loistavaa jälkimmäinenkin oli. Tällä kokemuksella suosittelen tekemään kastikkeesta likimain tahmaista. Toisella kerralla se oli vain tuhdin kastikkeen oloista. Possua kannattaa paistaa kunnolla rapsakaksi kuitenkaan kuivattamatta sitä liiaksi. Ero on pieni, mutta merkittävä. Maista chiliä ennen kuin laitat sitä ruokaan. Ensimmäisellä kerralla kärkeen nousi makeus ja mausteeksi tulisuus, toisella kertaa päinvastoin. Ensimmäinen kerta oli parempi.
Valmistus aloitetaan jo edellisenä päivänä, mutta silloin täytyy liha laittaa vain hautumaan eli se ei ruuhkauta keittiötä tai arkiaskareita. Vaivannäkö palkitaan, trust me. Lue resepti ajatuksella ennen kuin alat hommiin. Siinä on muutama vaihe, mutta perusidea on yksinkertainen. Haudutetaan liha, tehdään kastike, friteerataan liha ja sekoitetaan kaikki yhteen.
PS. Kun haudutusneste kaadetaan karamelliin, suosittelee ohje käyttämään kattilankantta kilpenä, koska seos "räjähtää". Kaksi kertaa tehneenä ei räjähtänyt. Edes kunnolla sihahtanut. Siinä seison yksin keittiöritarina kattilankannen kanssa. Kannattaa silti olla varovainen. Jos vaikka levy ei ollut tarpeeksi kuumalla.





