Kantarellilasagne - sesongin helppo herkku

Kantarellilasagne on sesongin helppo herkku, joka toimii arkea sulostuttamaan ja viikonloppua juhlistamaan.

Lasagne on meillä yleisin tapa kätkeä tähteitä tai nostaa kauden raaka-aine keskiöön. Erilaisia versioita on ehtinyt kertyä lukuisa määrä, vaikka klassinen bolognese-pohjainen lasagne pintansa yhä pitääkin. Törmäsin katukojulla upean näköisiin ja tuoreisiin kantarelleihin ja päätin tehdä niistä varsin suoraviivaisen lasagnen. Harmittaa joka vuosi, miten paljon myynnissä olevista kantarelleista on kuivia ja likaisia. Torilla suuntaan yleensä aasialaistaustaisten myyjien kojuille, koska siellä on tarjolla aina pelkkää priimaa, joka hohtaa jo kaukaa kullanvärisenä.
Ja jep, en ehtinyt tänäkään vuonna sienimetsään.

PS. Katso myös muut kantarellireseptit!

VINKKI! Käytin tässä vain tuoreita sieniä. Kuivatuista sienistä saa lasganeen syvempää makua, kun käyttää niiden liotusliemen hyödyksi. Erinomaista tuli näinkin.
VINKKI 2! Kuivat lasagnelevyt ovat usein hankalia sovitettavia vuokiin. Voit esikeittää niitä minuutin ajan, kunnes ne alkavat olla taipuisia.

Kantarellilasagne
2 l kantarelleja, karkeasti silputtuna/siivutettuna
1 rkl voita
2 salottisipulia tai yksi sipuli, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
10-15 salvianlehteä
muutaman timjaminoksan lehdet
lasillinen punaviiniä
suolaa
mustapippuria

lasagnelevyjä
150 g raastetta parmesaania
1-2 rkl voita
béchamel-kastiketta

Béchamel-kastike:
2 rkl voita
1 salottisipuli, hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
mustapippuria

OHJE: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää sienet kuivalle pannulle ja paista niistä kosteus pois silloin tällöin sekoittaen ja käännellen. Lisää mukaan nokare voita. Sekoita mukaan sipulisilppu ja salvia ja kuullota pari minuuttia. Lisää valkosipuli ja timjami ja kuullota minuutti. Kaada sekaan lasillinen punaviiniä ja anna sen haihtua kokonaan. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Kuumenna kattila keskilämmölle. Lisää pohjalle 2 rkl voita ja sipulisilppu. Lisää sekaan jauhot ja anna niiden sekoittua tasaiseksi seokseksi koko ajan sekoittaen. Kaada sekaan maito ja vispaa seosta kunnolla vispilällä, jotta siihen ei synny klimppejä, vaan siitä tulee tasainen. Kypsennä seosta hiljalleen 10-15 min, kunnes se paksuuntuu. Muista sekoittaa usein ja kaapia pohjaa, ettei se pala kiinni. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita sienet béchamel-kastikkeeseen. Voitele lasagnevuoka voilla kauttaaltaan. Levitä pohjalle ohut kerros sieniseosta. Laita päälle kerros lasagnelevyjä. Toista tämä, kunnes seos loppuu kuitenkin niin, että päällimmäinen kerros on sieniseosta. Ripottele pinnalle parmesaaniraaste.

Peitä vuoka foliolla ja paista 30 min. Ota folio pois ja paista vielä pintaan kaunis väri, noin 10-15 min. Ota uunista ja anna vetäytyä muutama minuutti. Tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!