Kana vindaloo - poppaa intialaista

Intialainen ruoka on meilläpäin hirmuisesti väärinymmärretty. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Suomesta ei löydy yhtä ainutta autenttiseen viittavaakaan intialaista ravintolaa. Pidän toki muutamasta raflasta, joissa olen syönyt, mutta en ole kuvitellut, että se edes pyyhkäisisi sitä makujen kirjoa, jota paikan päällä olisi tarjolla.

Koska en tiedä, mitä siellä jossain on tarjolla, kokkaan länsimaisia Intia-klassikkoja. Tiedä sitten, miten nämä maut kohtaavat niitä, mutta tästä safkasta tuli joka tapauksessa pirun hyvää.

Vindaloo kuuluu omiin suosikkeihini maistamistani intialaisista ruoista. Curry-ruoka, joka tuotiin Intiaan Portugalista ja muotoutui goalaiseksi erikoisuudeksi. Alkujaan punaviinissä ja valkosipulissa laivamatkan ajan marinoitunutta lihaa. Paikallinen kulttuuri muunsi viinin tilalle palmuetikan ja höysteeksi ison tujauksen chiliä ja paikallisia mausteita. Lopputulemana syvä, mutta fressi ja tulinen soosi.

Tämä on juurikin se soosi, jonka tulisuutta pystyy säätelemään surutta perusidean katoamatta. Kovana pakkaspäivänä halusin kunnolla tulista. Ja sitähän tuli. Hautominen nosti tulta ja lopulta tein kastikkeesta niin tulista, ettei oma kantti enää kestänyt sitä syödä. Purkki kookosmaitoa päälle lieventämään ja saatiin maku kuriin. Kantsii ottaa siis iisisti tän kanssa. Toisaalta tämä on juuri sopiva ruoka testata omaa sietokykyä ja yrittää nostaa sitä pykälällä. Muiden mausteiden tarjoama tuki auttaa tuoden makuun syvyyttä ja pehmeyttä.


Kana vindaloo
4-6 hlölle
1 kg broilerin paistileikkeitä (eli luutonta koipilihaa)
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl sinapinsiemeniä
2 tl juustokuminansiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl sarviapilansiemeniä
1 tl kokonaisia neilikoita
1 kanelikatanko
1 rkl tomaattipyreetä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 tl kurkumaa
1 tl fariinisokeria
2 valkosipulin kynnet, hienonnettuna
5 cm pätkä inkivääriä, hienonnettuna
0,5 dl kasviöljyä, esim. rypsi tai auringonkukka
2 sipulia, hienonnettuna
oman maun mukaan tuoretta chiliä, maista ensin kärjestä ja lisää harkinnan mukaan
500 g kiinteitä perunoita, suupaloiksi palasteltuina
basmatiriisiä, lisukkeeksi (miksei naan-leipääkin)

Laita kuumenevalle pannulle mustapippurit, sinapinsiemenet, korianterinsiemenet, sarviapilansiemenet, neilikat ja kanelitanko. Paahda mausteita keskilämmöllä muutama minuutti. Ota ainekset mortteliin ja jauha hienoksi. Kaada mausteet astiaan, jossa voit käyttää sauvasekoitinta. Laita mukaan tomaattipyree, viinietikka, kurkuma, sokeri, 1/4 valkosipulista ja puolet inkivääristä. Soseuta tasaiseksi. Levitä seos kanan päälle ja anna maustua muutama tunti tai vaikka yön yli.

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle öljyä. Lisää mukaan sipulisilppu. Anna kuullottua ja karamellisoitua hissukseen, reilu 20 min. Lisää loput valkosipulista ja inkivääri ja chilit. Sekoita ja anna hautua muutama minuutti. Lisää mukaan perunat, kanapalat ja 3-5 dl vettä riippuen ainesten määrästä. Kiehauta ja anna poreilla hissukseen kannen alla, kunnes perunat ja kana ovat kypsää, reilu 20 min. Maista ja mausta suolalla. Tarjoile keitetyn basmatiriisin kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat