Kalaa uunissa marokkolaisittain

MTV Oy, All rights reserved

Kevään parasta tv-antia oli brittiläisen bestseller-keittokirjailijan, ravintoloitsijan ja kokin, Yotam OttolenghinVälimeri lautasella -sarja. Vieraillessaan Marokossa mies sai tartutettua minulle pahan kuumeen säilöttyihin sitruunoihin. Niitä oli saatava. Halusin maistaa ensin valmiskamaa ja kokeilla sitten tehdä niitä itse. Ei ole vaikeaa. Palaan aiheeseen, kun omat hedelmät ovat pöhisemässä. 

Saatuani käsiini purkillisen säilöttyjä sitruunoita, löysin The New York Timesin sivuilta herkullisen reseptin, jossa ne vievät maun loistavasti pohjoisafrikkalaisiin tunnelmiin. Uunissa haudutetun kalan kylkeen luodaan upeaa lämpöä ja sävyä sipulilla ja sitruunalla. Helppo ja supermaukas ruoka moneen tilanteeseen.

VINKKI!Säilöttyjä sitruunoita kannattaa etsiä herkkukaupoista, etnisistä putiikeista sekä hypermarketeista.

Kalaa uunissa marokkolaisittain

4 hlölle

800 g vaalealihaista kalaa, esim. kuhaa

2 puskaa korianteria

2 valkosipulinkynttä, murskattuna tahnaksi

1 vihreä chili, hienonnettuna

1 tl jeeraa, paahdettuna ja rouheasti jauhettuna

1 tl korianterinsiemeniä, paahdettuna ja jauhettuna sekä 1/2 tl kokonaisia siemeniä

2 rkl paprikajauhetta

1,5 dl oliiviöljyä

2 rkl limemehua

2 rkl voita

3 suurta sipulia, suikaloituna

1/2 tl kurkumaa

ripaus cayennea

1 säilötty sitruuna

2,5 dl oliiveja

kourallinen kirsikkatomaatteja, puolitettuna

Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla. Pilko korianteri rouheasti. Käytä varretkin, ne on täynnä makua. Säästä hiukan korianteria loppukoristeluun. Sekoita keskenään 1/2 tl suolaa, murskattu valkosipuli, chilisilppu, 1/2 tl jauhettua jeeraa, 1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä, 2 rkl paprikaa, 1 dl oliiviöljyä ja 3 rkl limenmehua.

Laita kalafileet astiaan. Kaada kastike päälle, mutta jätä 4 rkl soosia sivuun odottamaan viimeistelyä. Jätä kala marinoitumaan ja esikypsymään huoneenlämpöön tunniksi (tai sitten jääkaappiin pitemmäksi aikaa).

Kypsennä sillä välin sipulia. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita ja oliiviöljyä. Lisää sipulisuikaleet ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää loput jeerasta ja jauhetuista korianterinsiemenistä, 1/2 tl kokonaisia paahdettuja korianterinsiemeniä, 1/2 tl kurkumaa ja ripaus cayennea. Sekoita. Hauduta sipuleita 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Sekoita mukaan pilkottu säilötty sitruuna ja oliivit sekä kirsikkatomaatin puolikkaat.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä sipuli uunivuokaan. Laita kalafileet sipulin päälle. Paahda uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kala on kypsä. Lorauta jäljelle jäänyttä kastiketta kalojen päälle ja kruunaa herkku tuoreella korianterilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!