Intialainen pav-sämpylä – katuruoan kera tai sellaisenaan

pav-leivat-sivumaku-jakokuva
Pav-leivät. MTV

Pehmeä, voilla rikastettu sämpylä tarjoillaan perinteisesti bhaji-ruoan kera, mutta toimivat nämä herkulliset leivät myös yksinäänkin ja kaikenlaisen intialaisen ruoan kanssa. Tsekkaa Pav Bhaji -resepti!

Intialainen keittiö on äärimmäisen rikas, mutta joudumme katsomaan sitä lähinnä pikkuruisesta, intialaisten ravintoloiden tarjoamasta reiästä. Suomalaiseen makuun sovitettuna. Paitsi jos tekee itse.

Suosittu katuruoka Pav Bhaji valloitti sydämeni ensikerrasta, vaikka en ole autenttista maistanutkaan. Runsaan maukas vegekaturuoka tarjoillaan pehmeiden ja voilla siveltyjen pav-sämpylöiden kera. Mainio vaihtoehto naan-leivälle! Näitä syö mielellään muutenkin ja ihan pelkästään.

Löysin netistä mainion reseptin, jolla homma toimi täysillä ekasta laakista. En muistanut ostaa maitoa, joten sämpylöiden pinnasta ei tullut niin herkullisen kullanruskea kuin olisi voinut, mutta toisaalta ei harmittanut yhtään. Kunhan muistaa käyttää voita reippaasti. Näistä ei voi olla pitämättä.

PS. Tsekkaa myös muut intialaiset reseptit! Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(etenkin Stories) jaTwitterissä.

Pav-sämpylä

12 sämpylää

4 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sulatettua voita
3 rkl kasviöljyä
10-11 dl vehnäjauhoja
maitoa voiteluun
sulatettua voita voiteluun

Sekoita yhteen kädenlämpöinen vesi, hiiva, sokeri ja 1 rkl jauhoja ja anna kyteä 10 min, kunnes seos alkaa hiukan kuplia.

Sekoita mukaan suola, 1 rkl sulatettua voita ja 3 rkl öljyä. Lisää 10 dl jauhoja ja vaivaa kunnolla käsin tai koneella. Taikinan tulee jäädä löysäksi, jotta tulee kuohkeaa.

Siirrä taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa vielä muutama minuutti. Voitele iso kulho kevyesti öljyllä ja kippaa taikina sinne. Peitä pyyhkeellä ja anna kohota 1,5-2 h.

Voitele iso uunivuoka tai syvä uunipelti öljyllä. Lyö taikinasta ilmat pihalle ja jaa se 12 osaan. Muotoile osista kevyesti palleroita ja laita vuokaan vieri viereen. Paina kuhunkin sämpylään sormella monttu keskelle.

Peitä pyyhkeellä ja anna kohota vielä 30-40 min.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele sämpylät maidolla. Paista niitä uunissa 20 min tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Voitele valmiit sämpylät sulatetulla voilla. Voit vielä paahtaa halkaistuja sämpylöitä pannulla tai leivänpaahtimessa. Tarjoile pav-sämpylät bhajin kanssa.


 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!