Herkkutattirisotto - syksyn ylivoimainen suosikkini

Jani Kinnunen/ Sivumaku

Paistettu herkkutatti taitaa olla yksittäisistä raaka-aineiden mauista se kaikkein paras.

Tuntuu hassulta ja typerältä, etten pitänyt sienistä ensimmäiseen 30 ikävuoteen. Tai luulin, etten pitänyt. Kun poimin kantarelleja pari kourallista metsästä, paistoin voissa yrttien ja valkosipulin kanssa ja asetin seoksen paahdetun maalaisleivän päälle, huomasin erehtyneeni maustani ankaralla kädellä. Sittemmin sienistä on tullut suosikkeja ja herkkutattirisotto on kaikista ruokalajeista minulla kakkosena simpukkapastan jälkeen. (Katso koko top 10!)

Suurin ongelma herkkutateissa on niiden löytäminen. Syksystä toiseen viikot kiirehtivät vauhdilla talveen asti eikä tule mentyä metsään. Kaiholla katselen somekuvia ämpärillisistä suurta herkkuani. Tampereella olen nähnyt herkkutatteja myynnissä kolmesti ja aina ostanut kaikki ne muutamat, jotka ovat olleet kaupan. Se kolmas kerta oli juuri.

Syödessäni tattirisottoa aloin miettiä, voisiko paistetun herkkutatin maku olla yksittäisistä raaka-ainemauista se kaikkein paras. En ole vielä keksinyt parempaakaan. Herkkutatin maussa on kermaista pehmeyttä, tummaa, mutta lempeää sävyä. Se on tasapainossa sellaisenaan. Se maistuu syksylle, mutta tavalla, joka ei sulje pois muitakaan vuodenaikoja. Huh, onneksi en kirjoita runoja, koska juuri syntyneen fiiliksen myötä voisin kirjoittaa niitä puolen yötä pelkästään herkkutatista.

Tässä ohjeessa käytän sekä tuoreita että kuivattuja tatteja. Tuoreet antavat parempaa rakennetta ja pehmeämpää makua, kun taas kuivatut tatit liotusnesteineen tuovat makuun upeaa syvyyttä. Intensiivinen kokonaisuus! Ei kantsi säästellä mauista.

PS. Tsekkaa myös 21 muuta risottoreseptiä!

Herkkutattirisotto
4 hlölle
2 dl risottoriisiä
kolme keskikokoista tuoretta herkkutattia
15 g kuivattuja herkkutatteja
1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 lasi kuivaa valkoviiniä
n. 5 dl sienen liotusvettä
5 dl kanalientä
50 g voita
2-3 rkl oliiviöljyä
70-100 g parmesaania raastettuna
suolaa
pippuria

OHJE:Kuivattujen sienien käsittely: Laita kuivatut sienet likoamaan veteen (5-7 dl) 30-60 minuutiksi. Purista sen jälkeen niistä neste pois, säästä liotusvesi.

Pilko tuoreet herkkusienet. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää sienet kuivalle pannulle. Paista niistä kosteus pois. Kun vesi on haihtunut pannulta, llaita sekaan nokare voita ja paista tatteja muutama minuutti kauniin ruskeiksi. Siirrä sivuun. Tee sama liotetuille ja kuivaksi puristetuille tateille.

Risotto: Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja yksi nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja valkosipuli. Kuullota hetki ja kaada mukaan riisi. Pyöritä riisiä muutama minuutti, mutta varo ruskistamasta sitä. Tämä irrottaa riisin pinnasta tärkkelystä, joka tekee lopputuloksesta mehevämmän. Kaada mukaan lasi viiniä sekä kuivatut ja puristetut sienet ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl sienilientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Kun sieniliemi loppuu, vaihda kanaliemeen. Kun riisi alkaa lähestyä al dente -tasoa, lisää sekaan paistetut tuoreet herkkutatit ja anna lämmetä hetki. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Sopivan mehevä koostumus on lähempänä puuroa kuin muusia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!