Herkkusieni-pinaattilasagne

MTV Oy, All rights reserved

”Onks tää se hetki, kun sanon, että lasagne on aina hyvä idea?”, kysyi vaimo kun haukkasi ensimmäisen palan Vege!-kirjan herkkusienilasagnea. 

Lasagne on määriteltävistä ruokalajeista lempiruokaani. Sitä on väännetty melkoisesti myös blogin puolella, tsekkaa vaikka nämä seitsemän lasagnereseptiä. Äitienpäivänä kaupat olivat kiinni ja illalliseksi piti käyttää kaapista löytyvää matskua. Grillattaviksi tarkoitetut herkkusienet huusivat päästä suuhun, joten eikun kirjoja selaamaan. Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege!-kirja pursuaa tuhteja kasvisruokia, joissa ei ole maitotuotteita säästelty. Herkkusienilasagnen ohje tuli kuin tilauksesta. Vielä kun pakkasesta löytyi viimeiset viime kesän itsekasvatetut pinaatit höysteeksi.

Pöyristyttävin ja ruoan hinnan tuplaava ainesosa on parmesaani ja sen määrä. Tähän uppoaa reseptin mukaan 400 g juustoa! Itsellä oli vain 200 g palanen, joten piti hiukan säveltää. Hyvinhän se meni. Laitoin béchameliin vain sen 200 g ja korvasin lasagnen pintaan tulevan parmesaaniraasteen jääkaapista löytyneellä buffalomozzarellalla. Paistoaikaan 10 minuuttia lisää ja kuumemmalla teholla, jotta sai väriä pintaan. Aivan loistavaa, vaikka yksi kerros jäikin vajaaksi lasagnelevyjen loppuessa.

VINKKI!Käytin jumboherkkusieniä, jotka eivät mahtuneet kerralla pannulle. Niinpä otin kuullottuneet sipulit pois pannulta ja paistoin sienet kauniin ruskeiksi ja yhdistin lopussa kaikki seokseksi.

PS.Tsekkaa myös Vege!-kirjan mainio focaccia-resepti, josta tuli meidän keittiön vakkari.

Herkkusienilasagne

1 l béchamel-kastiketta (ohje alla)

1 iso sipuli

oliiviöljyä

250 g tuoreita herkkusieniä

1 tl tuoretta timjamia tai 1/2 tl kuivattua

200 g tuoretta tai pakastepinaattia

100 g parmesaaniraastetta

suolaa

mustapippuria

lasagnelevyjä

Tee béchamel-kastike valmiiksi. Hienonna sipuli ja kuullota oliiviöljyssä, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää sienet ja timjami ja paista, kunnes sienissä on kaunis vaaleanruskea pinta. Lisää pesty ja ruodittu pinaatti pannulle ja odota kunnes se pehmenee (1-2 min). Lisää suola ja pippuri.

Kasaa lasagne. Voitele uunivuoka ja pohjalle ohut kerros béchamel-kastiketta, sitten lasagnelevy, kerros pinaatti-herkkusienitäytettä, kastiketta, lasagnelevy jne. Viimeinen kerros muodostuu kastikkeesta ja parmesaanista.

Paista lasagnea uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Lasagnen kannattaa antaa vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua.

Béchamel-kastike

1 l täysmaitoa

1 pieni sipuli

2 laakerinlehteä

7 kokonaista mustapippuria

60 g voita

60 g vehnäjauhoja (1 dl)

300 g parmesaaniraastetta

1/2 tl kuivattua oreganoa

suolaa

mustapippuria

1 tl jauhettua muskottipähkinää (raasta mieluiten kokonaisesta muskottipähkinästä)

Kaada maito kattilaan. Pilko sipuli reiluiksi paloiksi ja lisää se maidon joukkoon yhdessä laakerinlehtien ja kokonaisten mustapippurien kanssa. Kiehauta maito ja ota pois liedeltä. Anna maidon maustua noin 30 minuuttia ja siivilöi se.

Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot sulaan voihin. Kypsennä hetki, mutta älä anna seoksen ruskistua. Kaada lämmin maito voi-jauhoseokseen vähän kerrallaan. Maidon tulee olla lämminbtä sillä kylmä maito paakkuunnuttaa jauhoseoksen. Sekoita kastiketta koko ajan, kunnes se on suurustunut.

Lisää suurustuneeseen seokseen parmesaaniraaste ja oregano. Kun parmesaani on sulanut kastikkeeseen, mausta se suolalla, mustapippurilla ja jauhetulla muskottipähkinällä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat