Hauki-fish & chips ja remoulade-kastike

MTV Oy, All rights reserved

Fish chips kuuluu ”roskaruokien” lemppareihini. Sitä saa valitettavan harvassa paikassa Suomessa, vaikka meillä olisi loistava mahdollisuus hyödyntää siinä tuhansien järvien maan kalasaalista. Briteissä fisuksi päätyy useimmiten turska, kolja tai punakampela. Suomalaisista kalalajeista parhaiten sopivat hauki ja kuha.

Aika moni pelkää friteerausta kotioloissa, mutta aivan turhaan. Eikä se ole edes vaivalloista. Olennaista on käyttää lämpömittaria. Sen avulla paistat ruoat tarpeeksi korkeassa lämpötilassa ja pidät öljyn turvallisen kuumana. Frittikeittimet on ihan kivoja, mutta mun mielestä turhia.

Kotitekoiset ranskalaiset ovat omaa luokkaansa kaupan versioihin. Sama pätee remoulade-kastikkeeseen. Majoneesin tekee itse 5 minuutissa, joten älä usko monia (ostettuja) ruokablogeja ja oikaise kaupan versiolla. Ero on suuri. 

VINKKI!Paistoöljynä maapähkinäöljy antaa parhaan aromin. (Ihan parhaan antaa kuulemma ankanrasva, mutta pysytään kätevällä tasolla.) Voit toki käyttää myös rypsi- tai auringonkukkaöljyä, mutta vältä tässä oliiviöljyä.

VINKKI 2!Mikäli kala ja perunat eivät mahdu kerralla kattilaan, paista ranskikset ensin ja laita kuumaan uuniin odottamaan. Ne kyllä enemmän tai vähemmän lässähtävät, mutta parempi niin kuin lötkö kala. :)

FISH CHIPS

hauki- tai kuhafileitä 200 g/syöjä

remoulade-kastiketta (ohje alla)

Frittitaikina

2 dl vehnäjauhoja

2 dl olutta

2 kananmunan valkuaista

suolaa

Ranskalaiset perunat

jauhoisia isoja perunoita syöjämäärän mukaan

1 l kasviöljyä (esim. maapähkinäöljyä)

Leikkaa peruna vajaan sentin paksuisiksi tikuiksi. Laita tikut kylmään veteen ja jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta ylimääräinen tärkkelys liukenee. Kuivaa perunat talouspaperilla. Kuumenna öljy 160 asteeseen. Laita ranskikset reikäkauhalla varovasti erissä öljyyn ja paista 4-5 minuuttia. Nosta perunat reikäkauhalla pois talouspaperin päälle valuttamaan rasva pois ja jäähtymään.

Tee frittitaikina. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita olut ja jauhot sekaisin tasaiseksi seokseksi. Sekoita mukaan valkuaisvaahto. Mausta suolalla.

Leikkaa kalafileet sen kokoisiksi paloiksi, että ne mahtuvat kattilaan. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Ole varovainen, koska 200 asteessa se saattaa syttyä tuleen. Pidä kattilankansi lähellä. Dippaa kala frittitaikinaan, anna ylimääräisen taikinan valua hetken pois ja upota kala öljyyn. Laita perunat mukaan ja kypsennä kaikki kullanruskeiksi. Tarjoa remouladen kanssa.

Remoulade-kastike

annos majoneesia (kts. alla)

suolakurkkua, hienonnettuna

kapriksia, hienonnettuna

pari anjovista

sitruunamehua

persiljaa, hienonnettuna

Tee majoneesi. Lisää muita aineksia välillä maistellen. Mausta mieleiseksi.

Majoneesi

2 kananmunankeltuaista

2 tl dijon-sinappia

1-2 rkl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa tai limenmehua)

3-4 dl auringonkukkaöljyä (tai rypsiöljyä)

Sekoita yhteen keltuaiset, sinappi, viinietikka, suola ja pippuri. Kaada öljy sekaan asteittain hitaasti lorottaen ja koko ajan sekoittaen (helpointa sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella). Varo, ettei seos juoksetu. Maista lopussa ja mausta mieluisaksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!