Harira - marokkolainen liha-tomaatti-linssikeitto

MTV Oy, All rights reserved

Siinä on jotakin hassua, että juuri Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kuumuudesta tulevat maut maistuvat usein parhaimmilta pakkasen paukkeessa. Syvät, tummat aromit lämmittävät mieltä ja kehoa. Maanantai on meillä juuri tällaisten makujen päivä, usein lohtu-etuliitteellä varustettuna.

Harira-keitto kuuluu marokkolaisiin perinneruokiin. Selailin paljon sen erilaisia variaatioita ja tein niiden pohjalta varsin yksinkertaisen ja supermaukkaan arkiherkun. Olennaisina ainesosina ovat liha, tomaatti, linssit, kikherneet, mausteet ja yrtit.

Harira-keitto

6-8 hlölle

600 g lammasta, nautaa tai kanaa, suupaloiksi pilkottuna

1 sipuli, hienonnettuna

oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 rkl tomaattipyreetä

1 rkl juustokuminaa, jauhettuna

1 rkl paprikajauhetta

1 kanelitanko

ripaus chilirouhetta

0,5 tl jauhettua neilikkaa

1 laakerinlehti

1 l lihalientä

2 tlk tomaattimurskaa

600 g kikherneitä

300 g linssejä

paksua turkkilaista jogurttia

pitaleipää (resepti)

suolaa

mustapippuria

Kuumenna iso paistinpannu tai kattila ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Ruskista lihaa erissä muutama minuutti. Jätä liha sivuun hetkeksi odottamaan.

Kuumenna pannu/kattila keskilämmölle. Lisää mukaan sipulisilppu ja kuullota muutama minuutti. Lisää mukaan valkosipuli ja kuullota sitä minuutti. Lisää sekaan tomaattipyree ja kypsytä sitä minuutti pari. Rapsuta pohjalta mukaan kaikki lihan jättämät maut. Lisää mausteet ja laakerilehti ja anna paahtua minuutti. Lisää mukaan tomaattimurska, korianteri ja puolet lihaliemestä. Kiehauta ja laske lämpö matalalle. Peitä kannella ja anna hissukseen porista tunnin verran. Lisää lihalientä, jos tarpeen. (Itse pidin koostumuksen keiton ja padan välimaastossa.) Lisää joukkoon kikherneet ja linssit ja hauduta kannen alla 30 min. Ota kansi pois ja hauduta vielä toiset 30 min tai kunnes liha on mureaa eikä linssit vielä muhjua. Maista ja mausta mieleiseksi.

Annostele lautaselle, lisää sekaan nokare jogurttia ja ripottele pinnalle korianteria. Nauti pitaleivän kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat