Grillattu porsaan poski ja pluma paprikapyreen ja yrttivinegretin kera

Herkullinen annos ainakin itselleni uusista grillattavista possun osista.

Possunposket ovat olleet kauppahallien valimoimassa jo vuosia, mutta niitä alkoi ilmestyä myös Snellmannin paketoimina. Kesän uutuuksiin kuului myös possun etuselästä otettu maukas kappale, pluma. Tämä ei ole mainosbloggaus, mutta hatunnosto uusille ruhonosille, joita alkaa ilmestyä vakuumiinkin pakattuna ympäri Suomea. Ovat kaiken lisäksi edullisia, noin kympin kilo. Iso kiitos uudistuksista kuuluu naudan osalta myös Tammiselle. Toivottavasti kauppa käy ja muutkin lihatuottajat uskaltavat tarjota uutta.

Päätin yhdistää posken ja pluman samaan ruokaan. Ideana on marinoida ja siten samalla esikypsentää lihoja ja lopuksi grillata ne varsin nopeasti. Marinadi mehevöittää ja mureuttaa, grillaus tuo esiin pehmeän suloisen, reunoilta sopivasti kärtsänneen lihan maun.

Molempia ruhonosia voi marinoida hyvinkin vahvasti. Mukana oleva ihra pitää lihan maistuvana ja taittaa hapokkaitakin makuja. Eikä kypsyydellä ole hirveästi väliä, ainakaan oman makuni kohdalla. Pidän molemmista lihoista hitusen sitkeän kypsäksikin grillattuina kuin myös mehevän maukkaina. Paprikapyree ja yrttinen vinegretti toimivat tämän ja kaiken grillatun lihan kanssa täydellisesti. Enkä voi liikaa hehkuttaa The Bastard -grillin oikeiden hiilien päällä tuoman kypsennyksen lisäpotkua.

PS. Possunposkea haudutetaan yleensä tuntikausia, mikä tekee siitä toisella tapaa loistavaa lihaa. Katso muut possunposkireseptit.

Grillattua possua, yrtti-vinegretti ja paprikapyree
4-6 hlölle

1 kg porsaan plumaa tai poskea
oliiviöljyä

Marinadi:
1 dl merisuolaa
0,5 dl sokeria
puntti timjamia

Kiehauta 1 litra vettä ja laita marinadin ainekset sekaan ja anna suolan ja sokerin sulaa. Anna jäähtyä. Laita lihat kattilaan ja laita jääkaappiin maustumaan 3-24 tunniksi. Ota marinadista ja pyyhi kuivaksi.

Yrttinen vinegretti:
0,5 punttia persiljaa
0,5 punttia oreganoa
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 chili, tulisuus oman maun mukaan, hienonnettuna
1 tl juustokuminan siemeniä, jauhettuna
1 tl paprikajauhetta
1 salottisipuli, hienonnettuna
0,5 dl punaviinietikkaa
0,5-1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään hyvin esim. tehosekoittimessa ja mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi.

Paprikapyree:
3 grillattua paprikaa (kuorettomia, itse grillattuina tai purkista)
1 salottisipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1/4 dl sherryviinietikkaa (tai punaviinietikkaa)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuumenna pannu keskilämmölle ja kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää mukaan palasteltu paprika ja viinietikka. Kypsennä vielä 5 min. Soseuta ja mausta suolalla ja pippurilla.

GRILLAUS: Kuumenna grilli. Voitele lihat oliiviöljyllä ja paista 2-4 minuuttia per puoli, kunnes kypsyys tuntuu hyvältä. Nosta liha leikkuulaudalle ja viipaloi sentin siivuiksi. Tarjoile yrttisen vinegretin ja paprikapyreen kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat