Friteerattua munakoisoa vadelma-aiolilla

Yllättävän mahtava makupari ensinnäkin aiolista ja vadelmasta ja vielä päälle fritatusta munakoisosta, jonka rasvaa vadelman hapot leikkaavat ja antavat yhdistelmänä huikean makupommin.

Ruoassa yksi parhaita seikkoja on yllättyä positiivisesti ja puskista. Sellainen tunne tuli toukokuussa Madridissa Más al Sur -tapasbaarissa. Ronskin oloinen paikka tarjoili yllättävältä kuulostavaa komboa fritatuista munakoisoista vadelma-aiolin kanssa. Sitä ei voinut jättää väliin. En törmännyt tapasbaareissa erityisemmin luoviin ratkaisuihin, mutta tämä oli sitä hauskalla tavalla. Halusin ehdottomasti kokeilla sitä myös kotona. Juuri nyt oli oiva hetki testata ruokaa, koska kotimaisen munakoison sesonki on päällä ja vadelmiakin löytyy vielä omista puskista. Ei siinä, tämä on loistava tapas tuoda häivähdys kesää keskelle talveakin.

Madridilainen versio oli pyöreämpi ja hiukan mätömpi ruoka kuin oma, puhtaampien makujen sävyttämä annos. Frittitaikinan koostumuksella saa säädeltyä suutuntumaa paljon ja aiolia voi maustaa vatuilla ja valkosipulilla mieleiseksi.

Uppopaistetut munakoisot vadelma-aiolilla
tapakseksi 3-4 hlölle

1-2 munakoisoa koosta riippuen
1 l kasviöljyä, esim. rypsi tai auringonkukka
frittitaikinaa (resepti alla)
vadelma-aiolia (resepti alla)

OHJE: Leikkaa munakoisot sormenkokoisiksi patukoiksi. Kaada öljy kattilaan niin, että sitä on muutaman sentin syvyydeltä. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Pidä kansi vierellä varoiksi. 200 asteessa alkaa olla syttymisriski. Pyöräytä munakoisopalat frittitaikinassa kauttaaltaan ja laita paistumaan kullanruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle. Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Tarjoile lämpöisinä vadelma-aiolin kanssa dipattavaksi.

Frittitaikina
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 tl suolaa
2,5 dl jääkylmää vettä

OHJE: Tee frittitaikina hetki ennen paistamista. Sen täytyy olla kylmää, jotta fritattava raaka-aine saa mahdollisimman rapsakan pinnan ja leivinjauheen pointti nousee parhaiten esiin tuoreessa taikinassa.
Sekoita keskenään kuivat ainekset. Vatkaa sekaan vesi niin, että seoksesta tulee melko tasainen, mutta älä sekoita enempää kuin on tarvis, ettei pääse syntymään sitkoa.

Vadelma-aioli

Majoneesi:
2 kananmunankeltuaista
2 tl dijon-sinappia
1-2 rkl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa tai limenmehua)
3-4 dl auringonkukkaöljyä (tai rypsiöljyä)
suolaa

OHJE: Sekoita yhteen keltuaiset, sinappi, viinietikka ja suola. Kaada öljy sekaan asteittain hitaasti lorottaen ja koko ajan sekoittaen (helpointa sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella). Varo, ettei seos juoksetu. Maista lopussa ja mausta mieluisaksi.

Aioli
2 dl majoneesia
3 valkosipulinkynttä
1 dl vadelmia

AIOLIOHJE: Sekoita ainekset hyvin keskenään. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 20 minuutiksi.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.