Farropuuro sieni-sugon ja uppomunan kera
Puurot ovat olleet jo tovin trendiruokaa maailmalla ja meillä Suomessakin. En ymmärtänyt jujua alkuun lainkaan, koska rakastan rakenteita. Saa niitä toki puuroannokseenkin, mutta genre niputtui pitkälti samaan keittojen kanssa, joiden fani en myöskään ole. En missään nimessä karsastakaan, mutta pidän enemmän ”irtonaisesta” ruoasta.
Kuiva-ainekaappimme on tilava, mutta pursuaa silti aina ylenpalttisuutta. Itseäni saan syyttää, juuri löysin sieltä 13 eri pastamuotoa. Erilaisia jauhoja on saman verran ja korppujauhojakin 5 (perus, itsetehty puolikarkea, panko, ruis ja gluteeniton). Kun risottoakin tai sen tapaista pystyi tekemään puolesta tusinasta vaihtoehdosta, oli aika alkaa karsia tarjontaa. Löysin pussin karkeaksi jauhettua farroa, alkuvehnää. Päätin tehdä tavoistani poiketen puuron ja sellaisen, jossa ei makua säästellä.
Pakkasesta suppilovahveroita ja päälle uppomuna tekemään annoksesta hivenen juhlavamman.
VINKKI! Voit korvata farron polentalla. Sieniksi käy mitkä tahansa ei-myrkylliset metsäsienet.
HUOM! Farron tai polentan vaatima nestemäärä vaihtelee, joten usko enemmän pakkauksen ohjetta suhteissa kuin tätä.
Farropuuroa sieni-sugon ja uppomunan kera
4 hlöllePuuro:
2,5 dl rikottua farroa tai polentaa
6 dl vettä
suolaa
2 rkl voita
0,5 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa
mustapippuriaSieni-sugo:
500 g metsäsieniä
5 rkl oliiviöljyä + viimeistelyyn
suolaa
mustapippuria
3 salottichiliä, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
muutaman timjamin oksan lehdet
1 laakerinlehti
lasillinen valkoviiniä
5 dl kanalientä
lehtipersiljaa, hienonnettunaUppomuna:
4 kananmunaa
1 tl etikkaa
mustapippuria
sormisuolaa viimeistelyyn
Keitä puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää lopussa sekaan voita ja juustoraastetta. Mausta mieleiseksi.
Sieni-sugo: Kuumenna suuri paistinpannu. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista sienistä kosteus pois, erissä. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota sienet pois pannulta odottamaan. Laske pannun lämpöä. Lisää hiukan öljyä pannulle. Kuullota salottisipuleita pari minuuttia ja lisää valkosipuli. Kuullota minuutti. Lisää tomaattipyree ja anna sen kypsyä hetki. Lisää timjami ja laakerinlehti. Kaada sekaan viini jq anna kiehua puolilleen. Lisää kanaliemi, kiehauta, lisää sienet ja anna hautua hiljalleen poristen vartin verran. Ota laakerinlehti pois ja lisää persiljasilppu.
Keitä uppomuna. Keitä kattilassa vesi kiehumispisteeseen ja lisää mukaan 1 tl valkoviinietikkaa (muukin etikka käy). Riko muna varovasti lasiin. Pyöräytä kattilaan pyörre ja tiputa muna veteen kiehumaan pariksi minuutiksi. Nosta reikäkauhalla pois.
Nosta farropuuroa lautaselle ja kaada päälle sieni-sugoa. Asettele muna pasta-annoksen päälle, lorauta hiukan hyvää oliiviöljyä ja rouhi pikkuisen mustapippuria ja viimeistele halutessasi sormisuolalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti